poručeno na univerzitetu u zagrebu:

"Rašović najbolji poznavalac djela Valtazara Bogišića"

Predstavljena četiri toma knjige Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić

5386 pregleda 2 komentar(a)
Rašović, Foto: Sveučilište u Zagrebu
Rašović, Foto: Sveučilište u Zagrebu

Predstavljene su četiri toma knjige Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić akademika Zorana P. Rašovića u Univerziteskoj sali u Zagrebu.

Rašović je redovni član i sekretar Odjeljenja društvenih nauka Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i redovni profesore Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Iz Univerziteta u Zagrebu saopšteno je da su o knjizi govorili Tatjana Josipović i Dalibor Čepulo s Pravnog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, Vlaho Bogišić, leksikografski savjetnik Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža te autor, akademik Zoran P. Rašović.

Ističu da Baltazar, Valtazar odnosno Baldo Bogišić je veliko ime hrvatske pravne nauke i etnografije, čovjek širokog obrazovanja i interesa te velike međunarodne reputacije.

Rašović zasigurno je, kako navode, najtemeljniji istraživač, najbolji poznavalac i najobjektivniji analitičar djela Valtazara Bogišića, što i ne čudi, s obzirom na veze Valtazara Bogišića i Crne Gore, u kojoj je Bogišić u razdoblju 1893. – 1899. bio ministar pravde, a još je prije na poziv crnogorskoga kneza Nikole napisao Opšti imovinski zakonik za kneževinu Crnu Goru.

Dodaju da je Rašović, još prije, objavio pet knjiga o Valtazaru Bogišiću.

Četiri toma knjige koja je sada predstavljena u Zagrebu, koje je 2021. godine objavilo Udruženje pravnika Crne Gore, ogromnog su, kako ističu, opsega i širine i izuzetnog kvaliteta te predstavljaju kapitalno pravno djelo koje i simbolički i sadržajno povezuje crnogorsku i hrvatsku pravnu nauku, ali i kulturu uopšte.

Poručeno je da je skup organizovao Pravni fakultet Univerziteta u Zagrebu, u saradnji s Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža, Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti, Pravnim fakultetom Univerziteta u Podgorici te Udruženjem pravnika Crne Gore, u sklopu jačanja svoje međunarodne i međuinstitucionalne suradnje.

Učesnika skupa uvodno su, kako je saopšteno, pozdravili prorektor za nauku, istraživanje i poslijediplomske studije Univerziteta u Zagrebu, Dubravko Majetić, generalni direktor Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Bruno Kragić, dekanka Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Aneta Spaić, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore, Branislav Radulović, te dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, Ivan Koprić.