MF: Propust prethodnika, učinićemo sve da se omogući nesmetano grijanje u školama

"Neistinitosti i spekulacije dolaze upravo sa adrese onih čija je lična i institucionalna odgovornost danas očigledna", navode iz Ministarstva finansija

7082 pregleda 16 komentar(a)
Ministar finansija Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ministar finansija Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović

Iz Ministarstva finansija (MF) kazali su da su neistiniti i nedobronamjerni navodi da su aktuelna Vlada i taj resor odgovorni za nedostatak grijanja u školama.

Poručili su da će učiniti sve da se omogući nesmetano grijanje u školama, koje je, kako su rekli, izostalo "zbog propusta ranije administracije".

Takva stavka se, kako su naveli, predviđa planom javnih nabavki, na predlog Ministarstva prosvjete, do kraja janura, "što za ovu godinu nije učinjeno od strane prethodne Vlade".

"Odgovornost počiva isključivo u neadekvatno i neodgovorno planiranom budžetu i po ovom osnovu, koji je nažalost jedan od brojnih. Neistinitosti i spekulacije dolaze upravo sa adrese onih čija je lična i institucionalna odgovornost danas očigledna, na štetu neopravdano izloženih posljedicama-učenika i prosvjetnih radnika", saopštili su iz Ministarstva finansija.

Povezani članci

24. Novembar 2022.

Odović: Abazović da ne obmanjuje javnost

Kazali su da dijele zabrinutost građana, prosvjetne zajednice i roditelja čija djeca borave u neadekvatno pripremljenim učionicama.

"Podsjetimo da smo, na transparentan i predvidljiv način, Predlogom budžeta za 2023. godinu planirali ovu, kao i niz drugih stavki i mjera čiji je fokus upravo podrška mladima i djeci. O tome svjedoče obezbijeđeni dječji dodaci za svu djecu do 18 godina, besplatni udžbenici, studije, studentski krediti i stipendije, za koje su, u ovim ekonomski izazovnim vremenima, opredijeljeni višemilionski iznosi", dodaju iz MF.

Između ostalog, podsjećaju, Predlog budžeta za 2023. predviđa i podršku majkama sa troje i više djece. "Takođe je uveden Alimentacioni fond, kao još jedan od jasnih iskaza odnosa Ministarstva finansija i Vlade, prema ovim društvenim kategorijama, čiji im je interes imperativ u programu rada".

S druge strane, ističu iz MF, podrška zaposlenima u prosvjeti je "očigledna i iskazana kroz namjeravano povećanje zarada" prosvjetnim radnicima, sa kojima Ministarstvo vodi "redovan dijalog kako bi se došlo do najprihvatljivijeg rješenja".

"Vlada će, kao i mnogo puta do sada, uložiti maksimalne napore i u konkretnom slučaju, kako bi se sanirale posljedice ranije donijetih loših odluka i kako one ne bi bile teret nedužnih, u ovom slučaju djece i prosvjetnih radnika, koji su, nažalost, izloženi populizmu i pokušajima ubiranja jeftinih političkih poena.

"Bez zalaženja u analizu dnevnopolitičkih manipulacija, ponavljamo - Ministarstvo finansija i Vlada u cjelini opredijeljeni su da budu garant boljih uslova za život i obrazovanje, te samim tim učiniće sve da se omogući nesmetano grijanje u školama, koje je, zbog propusta ranije administracije, izostalo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: