Protest zbog smanjenja broja asistenata

Zbog smanjenja broja asistenata i vaspitača u nastavi, odnosno poteza Ministarstva prosvjete da ne prihvati da u predloge akata o sistematizaciji uđu i oni sa ugovorom na određeno, razmišlja se i o protestima

3359 pregleda 0 komentar(a)
OŠ “Savo Pejanović” zbog odluke Ministarstva ostaje bez sedam asistenata, Foto: BORIS PEJOVIC
OŠ “Savo Pejanović” zbog odluke Ministarstva ostaje bez sedam asistenata, Foto: BORIS PEJOVIC

Savjet roditelja podgoričke OŠ “Savo Pejanović” pisao je Ministarstvu prosvjete, ukazujući na to da je taj resor, smanjenjem broja asistenata u nastavi, zanemario potrebe djece sa posebnim obrazovnim potrebama i rješenja kojima se ti učenici upućuju na inkluziju, umjesto u resursni centar.

Zbog smanjenja broja asistenata i vaspitača u nastavi, odnosno poteza Ministarstva prosvjete da ne prihvati da u predloge akata o sistematizaciji uđu i oni sa ugovorom na određeno, razmišlja se i o protestima.

Prema saznanjima “Vijesti”, pojedini asistenti, kao i nezadovoljni roditelji, narednih dana organizovaće proteste kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog smanjenja broja asistenata u nastavi, ali i vaspitača u dnevnim boravcima.

Iz Ministarstva su juče saopštili da “nijesu ogovorni za pojedine rukovodioce obrazovno-vaspitnih ustanova koji su angažovali ili zaposlili asistente u nastavi suprotno propisima”.

”Nepotrebnim, neracionalnim, pa i nezakonitim akumuliranjem asistenata dolazimo u situaciju nenamjenskog trošenja sredstava iz budžeta, a da ne pomažemo djeci kod koje postoji stvarna potreba za ovim vidom podrške...”, kazali su iz tog resora.

Iz Savjeta roditelja podgoričke škole u dopisu ministru Miomiru Vojinoviću pojasnili su da nastavu u toj ustanovi pohađa 16 djece različitih uzrasta i vidova ograničenja, od kojih 11 ima rješenje da im je u radu potreban asistent u nastavi radi prevazilaženja tehničkih ograničenja, uzimajući u obzir i potrebu svakog od njih pojedinačno. Ministarstvo prosvjete je ranije procijenilo da je sedam asistenata u nastavi u toj ustanovi višak.

”...Skrećemo pažnju da je u jednoj smjeni prema dobijenim rješenjima šestoro djece kojima je potreban rad sa asistentom, pa se postavlja pitanje organizacije... i njihovo angažovanje kod pomoći ostaloj djeci kojima je odobreno obrazovanje uz asistenta, da li će se sa smanjenim brojem izvršilaca zadovoljiti svi standardi inkluzije, kao i prekovremeni rad imajući u vidu da asistenti rade puno radno vrijeme 40 časova sedmično, a primjenom odluke Ministarstva isti će biti prinuđeni da rade u više smjena sa više djece i samim time više sati od redovnih osam”, istakli su iz Savjeta roditelja OŠ “Savo Pejanović”.

Poručili su da je zanemaren aspekat da se radi o ranjivoj kategoriji, djeci koja su vezana za svoje asistente i neka od njih ne reaguju pozitivno na promjene koje će nastati smanjenjm broja izvršilaca.

”Sa druge strane spornom odlukom kažnjavaju se dodatno roditelji, jer će biti prinuđeni da direktno učestvuju u nastavi da ne bi došlo do propuštanja”, istakli su.

Bonus video: