Jovović: Andrijašević me ostavio bez posla

Andrijašević, donedavni prorektor UCG, kazao je da je protiv bivšeg saradnika u nastavi na istorijskoj katedri Filozofskog fakulteta podnio tužubu sudu "i to za sada samo za plagijat". On ga optužuje za klevetu
720 pregleda 14 komentar(a)
Vasilj Jovović, Foto: Privatna arhiva
Vasilj Jovović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.09.2017. 20:07h

Bivši saradnik u nastavi na istorijskoj katedri Filozofskog fakulteta u Nikšiću Vasilj Jovović tvrdi da je zbog donedavnog prorektora Univerziteta Crne Gore Živka Andrijaševića izgubio posao, a nakon 15 godina rada na toj ustanovi i ispunjenih svih zakonskih uslova.

On je u pismu, dostavljenom rektorki Radmili Vojvodić i ministru prosvjete Damiru Šehoviću, istakao da se se Komisija fakulteta koja je sačinjavala izvještaje o kandidatima koji su se javili na interni oglas UCG za saradnike, umjesto cijenjenja njegove dokumentacije, krenula u osporavanje njegovog naučnog rada i čak ga nazvala plagijatorom. Krajnji ishod je, ističe Jovović, uručivanje otkaza, odnosno prestanak ugovora o radu i saradničkog statusa, a to rješenje mu je krajem avgusta uručio dekan FF-a Goran Barović.

Sa UCG odgovaraju da nije u pitanju posebni slučaj.

“Već saradnik koji podliježe zakonskoj i statutarnoj normi sa ugovorom o radu na određeno vrijeme. Status saradnika se stiče putem javnog konkursa na koji se mogu javiti sva zainteresovana lica”, odgovoreno je “Vijestima” sa te ustanove.

Andrijašević je kazao da je protiv Jovovića podnio tužbu sudu “i to za sada samo za plagijat”.

Jovović u pismima rektorki i ministru navodi da se javio na interni oglas za angažovanje saradnika u studijskoj 2017/2018. i to na grupi predmeta iz oblasti srednjeg vijeka, a da su Komisiju sačinjavali Andrijašević, Nenad Perošević i Marijan Premović, od kojih je samo jedan član iz te naučne oblasti.

“Komisija je ocjenjivala ne samo oglasom traženi materijal, već je krenula u osporavanje mog rada - blaga riječ, ali se koristim akademskom terminologijom. Bio sam jedini kandidat i ispunjavao sam oglasom tražene uslove. Te predmete je honorarno držao pod mentorstvom prof. dr Živka Andrijaševića kandidat koji je doktorirao iz perioda druge polovine XX vijeka. Neću navoditi banalne primjere iz Izvještaja Komisije, i njihovo nepoznavanje oblasti istraživanja istorije, samo ću reći da u istoriji kao i u drugim naukama postoje uže naučne oblasti u kojima se akademsko osoblje specijalizuje i mjerodavno je za njih, a ne i za druge”, navodi Jovović.

Ističe da je druga optužba da je plagijator “teška riječ i ravna je kleveti”.

“Tema moje doktorske disertacije pod naslovom: “Srednjovjekovne istorijske teme u periodici na prostoru Crne Gore od 1835. do 1941. godine” je nova. Do sada se niko ovom problematikom nije bavio. Intelektualna krađa bi bila da sam ukrao temu doktorata i prenosio rezultate. Da li se neko u Crnoj Gori bavio srednjovjekovnim temama u periodici? Nije. Moram da istaknem da se ovom temom nijesu bavili ni autori van prostora Crne Gore. To je doprinos crnogorskoj istoriografiji i uskoro će i knjiga izaći iz štampe. Obim moga doktorata je 609 strana....”, tvrdi Jovović.

Napominje da je njegova doktorska disertacija prošla sve provjere i branjena je pred petočlanom Komisijom.

“Naučni doprinos iznesen u njoj je u potpunosti originalan i nije plagijat! Nekoliko previda i propusta, a svi ih prave, pogotovo na tolikom broju strana, nijesu razlozi za linč a kamoli za osporavanje njegove naučne i stručne vrijednosti. Ostalih, preko 500 strana je analiza srednjovjekovnih tema i to je lično moj rad. Moja doktorska disertacija je prošla provjere, bila dostupna cjelokupnoj akademskoj javnosti i branjena je pred petočlanom Komisijom. Moj naučni doprinos nije plagijat. On je validan. Takođe, napad na pet univerzitetskih profesora iz Novog Sada i Beograda, uplitanje u njihovu stručnost i polje njihovog istraživanja je grubo miješanje u rad drugih univerziteta i remeti zajedničke odnose, saradnju i komunikaciju. To nije dobro za naš Univerzitet”, poručuje Jovović.

Podsjeća da na UCG radi od 2002. godine, od kada i drži vježbe na predmetima iz internog oglasa.

“Studenti dobro ocenjuju moj rad u anketama”, navodi on.

“Moj rad je cijenjen svuda, samo ne na UCG”

Jovović dodaje da je bio dugogodišnji upravnik biblioteke FF, te da je napisao nekoliko monografija i na desetine naučnih i stručnih tekstova, u stranoj i domaćoj periodici.

“Učesnik sam velikog broja međunarodnih naučnih skupova, u zemlji i inostranstvu. Kada sam se javio da izvodim nastavu za date predmete, naišao sam na neprihvatanje, linč i satanizaciju. Umjesto da mi se pokrene izbor u zvanje docenta, Komisija, čiji je predsjednik Andrijašević, mi je ugrozila i saradnički status. Napominjem da je moj rad u naučnoj i stručnoj javnosti cijenjen, ali postavljam pitanje šta se dešava sa odnosom kolega iz matične kuće. Moj rad se svuda cijeni, samo ne u matičnoj kući. Zato Vas molim da stanete u moju zaštitu s obzirom na to da želim da radim na Univerzitetu jer je moja budućnost vezana za Filozofski fakultet...”, zaključuje Jovović u pismu u koje su “Vijesti” imale uvid.

Bonus video: