Simulacijom saobraćajne nesreće skrenuli pažnju na sve veći broj nezgoda

U posljednjih deset godina, u saobraćajnim nezgodama u Crnoj Gori prosječno godišnje pogine 60 osoba, dok je povrijeđenih više od 6.500. Posljedice povreda nastalih u drumskom saobraćaju su osmi uzrok smrtnosti u svijetu, a vodeći su uzrok smrti mladih osoba, od 15 do 29 godina

3291 pregleda 0 komentar(a)
Simulacija saobraćajne nesreće, Foto: NVO Alfa centar
Simulacija saobraćajne nesreće, Foto: NVO Alfa centar

"Po najnovijim statističkim podacima u Crnoj Gori je za nepunih jedanaest mjeseci 2022.godine poginulo 68 osoba. Polovinu od ovog broja čine lica starosne dobi između 15 i 44 godine", kazala je Sara Đoković, iz NVO "Alfa centra" koja je organizovala pokaznu vježbu "Simulacija saobraćajne nezgode" čime su obilježili Međunarodnu nedelju sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, ali i skrenuli pažnju sugrađanima da savjesnom vožnjom mogu zaštititi sebe i druge.

Kako je istakla, brojke dovoljno govore o važnosti problema i ujedno predstavljaju poziv za zajedničko djelovanje svih relevantnih subjekata, kako bi zajednički doprinijeli stvaranju bezbjednije zajednice.

"Cilj ove pokazne vježbe je da skrenemo pažnju javnosti o učestalosti saobraćajnih nezgoda, posljedica i mjera koje se mogu preduzeti da se one spriječe. Takođe, želimo da skrenemo pažnju na važnost pravovremenog poziva u pomoć I ulogu nadležnih službi u ovakvim situacijama", kazala je Đoković.

Simulacija saobraćaje nezgode, u kojoj su učestvovali pripadnici nikšićkog Centra bezbjednosti, Službe zaštite i spašavanja i Hitne službe, organizovana je u sklopu kampanje "Alfa centra" – "Opreznost te vozi kući", koja se realizuje u okviru istoimenog projekta podržanog od strane Ministarstva kapitalnih investicija.

Ovogodišnjoj simulaciji prisustvovali su i učenici srednjih i osnovnih škola u Nikšiću, kao i zainteresovani sugrađani.

Sa simulacije
Sa simulacijefoto: NVO Alfa centar

U posljednjih deset godina, u saobraćajnim nezgodama u Crnoj Gori prosječno godišnje pogine 60 osoba, dok je povrijeđenih više od 6.500. Od posljedica saobraćajnih nezgoda svakog dana u svijetu umre više od 3.500 učesnika u saobraćaju, a više od 50.000 ih je povrijeđeno.

Posljedice povreda nastalih u drumskom saobraćaju su osmi uzrok smrtnosti u svijetu, a vodeći su uzrok smrti mladih osoba, od 15 do 29 godina.

Ujedinjene nacije su 2005.godine usvojile Rezoluciju kojom pozivaju na obilježavanje Međunarodne nedelje sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, u trećoj nedjelji novembra.

Bonus video: