Čvorović: Alarmantni podaci o broju žena koje su bile žrtve nasilničkog ponašanja

Ona je kazala da ćutanje i nereagovanje državnih institucija za posljedicu nerijetko ima i smrtne ishode

3756 pregleda 0 komentar(a)
Čvorović, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore
Čvorović, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore

Potpredsjednice Foruma mladih Socijaldemokratske partija (SDP), Marijana Čvorović, poručila je da su podaci o broju žena u Crnoj Gori koje su na različite načine bile žrtve nasilničkog ponašanja alarmantni.

"Brutalnije od toga je samo ćutanje i nereagovanje državnih institucija što za posljedicu nažalost ima i nerijetko smrtne ishode", kazala je Čvorović.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama je, kako je istakla, poseban datum ali i još jedan dan u godini kada moramo glasno i otvoreno stati uz žene u Crnoj Gori i sve one koje trpe bilo koji oblik nasilja.

Kazala je da smo svjedoci iz godine u godinu da nasilničko ponašanje postaje sve vidljivije i prisutnije ali je isto tako vidljiva i užasna inertnost institucija i pravosudnog sistema koji nerijetko pređu preko prijavljenog slučaja ne dajući mu adekvatan značaj.

Upravo zbog takvog (ne)sankcionisanja od strane nadležnih institucija poručila je da imamo i višestruke povratnike u nasilju i one koji takvim primjerima bivaju ohrabreni znajući da će takvo ponašanje proći nekažnjeno.

"Još jednom pozivam institucije, društveno-političke aktere i javnost Crne Gore da tema nasilja nad ženama ne bude samo oglašavanje i “oštro osuđivanje” nekoliko dana kada su slučajevi aktuelni već da uspostavimo adekvatan pristup i restriktivno kažnjavanje nasilnika te da omogućimo ženama da mogu slobodno i bez straha prijaviti svaki slučaj bez sumnje u to da li će organi slučaj tretirati kao relevantan", zaključila je Čvorović.

Bonus video: