Opština Herceg Novi planira da poveća izdvajanja za lokalni Crveni krst

"Na sastanku je dogovoreno da se sagledaju mogućnosti kreiranja zajedničkih projekata i apliciranja na evropske fondove, kako bi se obezbijedili potrebna oprema i sredstva za reagovanje u različitim hazardnim okolnistima"

1679 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Herceg Novi
Sa sastanka, Foto: Opština Herceg Novi

Opština Herceg Novi planira da u predlogu budžeta za sljedeću godinu poveća izdvajanja za lokalni Crveni krst, a jedan od zadataka u narednom periodu biće konkretna saradnja lokalne samouprave i te humanitarne organizacije po pitanju apliciranja za programe i fondove Evropske unije.

To je kako se navodi u saopštenju Službe za informisanje Opštine Herceg Novi zaključeno na jučerašnjem sastanku predsjednika Opštine Stevana Katića i saradnika sa generalnom sekretarkom Crvenog krsta Crne Gore Jelenom Dubak, predsjednicom i sekretarkom CKHN Milicom Kovačević i Milenom Šćekić.

"Na sastanku je dogovoreno da Vukić, opštinska kancelarija za međunarodu saradnju i CKHN sagledaju mogućnosti kreiranja zajedničkih projekata i apliciranja na evropske fondove, kako bi se obezbijedili potrebna oprema i sredstva za reagovanje u različitim hazardnim okolnistima", piše u saopštenju.

Navode da je Dubak predstavila aktivnosti Crvenog krsta na državnom nivou, kao službe koja pruža pomoć građanima i institucijama sistema i koje se tiču ne samo područja Crne Gore, već i saradnje na regionalnom nivou.

"Jedan od mnogih primjera je odlazak volontera CKCG u Petrinju u Hrvatskoj 2020. godine, kada je taj gradić pogodio zemljotres magnitude 6,4, te odnio sedam ljudskih života i prouzrokovao velika materijalna oštećenja", navode.

Katić i Mustur su tokom sastanka, kako piše u saopštenju, više puta istakli potvrđenu dobru saradnju Crvenog krsta Herceg Novi i Opštine, kao i preduzeća i ustanova čiji je osnivač, podsjećajući na period pandemije virusa korona, kada je pomoć bila najpotrebnija osobama starije dobi i slabije pokretljivosti, ali i onima najviše pogođenim ekonomskim posljedicama pandemije.

"Ta saradnja ogleda se i u mnogim drugim primjerima, poput reagovanja u slučaju poplava i požara, kada je i potrebna dobra koordinacija sa drugim lokalnim službama, Službom zaštite i spašavanja i komunalnim preduzećima", istakla je Šćekić.

Ona je tom prilikom podsjetila i na terensku vježbu vatrogasaca Herceg Novog, Konavala, Trebinja i Ravnog, organizovanoj u Sutorini 17. novembra, u okviru prekograničnog projekta "Flood&Fire". Crveni krst Herceg Novog je kao integralni dio kolektivnog odgovora na nepogode i nesreće učestvovao u ovoj vježbi i pokazao visok nivo spremnosti, čemu su građani tog dana mogli i posvjedočiti.

Zaključuju da su sastanku prisustvovali i potpredsjednik Opštine Mirko Mustur, glavni administrator Nenad Đorđević i menadžer Opštine Dušan Vukić.