Đeka: Crna Gora radi na promociji očuvanja, razvoja, te podsticanju duha međukulturalnog dijaloga

Ministar ljudskih i manjinskih prava boravi u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama

2622 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Crna Gora radi na promociji očuvanja, razvoja, te podsticanju duha međukulturalnog dijaloga, poručio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

On, kako je saopšteno iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, boravi u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Đeka je na sastanku sa predsjednikom Opštine Stejten Ajlend, Vitom Foselom, naveo da temu kulturne raznolikosti Vlada Crna Gora posmatra kao jedan od osnovnih elemenata cjelokupnog održivog razvoja.

S tim u vezi, unapređenjem interkulturalnog dijaloga i društva spremnog na razumijevanje i prihvatanje drugačijih kultura, navodi Đeka, Crna Gora uspješno ostvaruje suživot raznolikih identiteta.

Fatmir Đeka SAD
foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

"Pored unapređenja zakonodavnog i institucionalnog okvira zaštite ljudskih prava, Crna Gora radi na promociji očuvanja, razvoja, te podsticanju duha međukulturalnog dijaloga", poručio je Đeka.

On je, kako navode, prisustvovao i svečanosti dodjele New York State Award nagrade našim građanima Bariju Ceki i imamu Edinu Djoniju.

Dodaju da im je Đeka, tom prilikom, čestitao i rekao da je zavičaj ponosan na njihov rad.

Đeka, u čijoj je nadležnosti manjinska politika, tokom posjete susreo se sa udruženjima albanskih iseljenika iz Crne Gore.

Đeka je, kako navode, istakao da saradnja sa iseljenicima nije samo želja već i obaveza Crne Gore na osnovu relevantnih zakonskih rješenja da štiti prava svojih građana u inostranstvu, razvija i unapređuje odnose svojih iseljenika sa maticom, te da pruža pomoć iseljeništvu u cilju očuvanja i jačanja njegovog državnog identiteta, kao i posebnih nacionalnih, kulturnih i jezičkih identiteta.

Poručio je da proces evropskih integracija i ulazak Crne Gore u NATO Alijansu, intenzivira jačanje privrženosti pomenutim principima, pravima i obavezama.

Fatmir Đeka SAD
foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

On je kazao dijaspori da albanski manjinski narod u Crnoj Gori doprinosi suživotu Crne Gore svojim bogatim kulturno-istorijskim zaleđem, a dijaspora, koja je u velikom broju zastupljena u Sjedinjenim Američkim Državama, čuva vezu sa Crnom Gorom, učvršćuje je, kako dodaje, i ostavlja zalog za buduće generacije.

Đeka je, kako je saopšeno, naglasio da Crna Gora prepoznaje važnost kontinuiteta u radu na saradnji sa iseljenicima, kao i da iseljeničke zajednice često nijesu dobro povezane i saradnja sa njima jeste specifična upravo zbog jake privrženosti zavičaju i očekivanja koja imaju od svoje matične države.

Fatmir Đeka SAD
foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Đeka je poručio da Vlada Crne Gore koordinira procesom zaštite prava i interesa iseljenika, očuvanja kulturnog i državnog identiteta, informisanja, kao i povezivanja i unapređenja privrednog partnerstva.

Cijeneći ukupne potencijale dijaspore, Đeka je istakao, neophodnost očuvanja dobre koordinacije sa ciljem daljeg društveno-ekonomskog prosperiteta Crne Gore i jačanja njenog građanskog i multietničkog koncepta.