Milić vraća sindikalni kredit za stan

U imovinskom kartonu se navodi da Milići ima akcije u Euro i HLT fondu, Atlas montu, Jugopetrolu i “Plantažama”

25693 pregleda 10 komentar(a)
Milić, Foto: Luka Zeković
Milić, Foto: Luka Zeković

Po preuzimanju mjesta vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Boris Milić prijavio je Agenciji za sprečavanje korupcije da je vlasnik stana od 68 metara kvadratnih.

Milić od oktobra 2019. godine otplaćuje stambeni sindikalni kredit od 24.000, koji vraća u ratama od 376,7 eura mjesečno.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan u roku od 30 dana od stupanja na funkciju prijaviti Agenciji svoje prihode i imovinu, a za one koji to ne urade, propisana je novčana kazna do 2.000 eura. Milić je ispunio ovu obavezu u zakonskom roku.

Prema pisanju medija, Milić je do imenovanja obavljao funkciju savjetnika direktora Agencije a kao njen predstavnik bio je član Vladinog Nacionalnog odbora za bezbjednost civilnog vazduhoplovstva.

Osim stana, on je prijavio da je trgovinom stekao automobil “kia sportage” iz 2013. godine a da je naslijedio “koltov” komad oružja iz 1968. godine.

U trenutku prijavljivanja prihoda i imovine, Milić je na tekućem računu imao 5.417 eura.

Njegova supruga Vanja Milić vlasnica je “golfa pet” iz 2006. godine.

U imovinskom kartonu se navodi da Milići ima akcije u Euro i HLT fondu, Atlas montu, Jugopetrolu i “Plantažama”.

On je na mjestu vršioca dužnosti direktora Agencije naslijedio Sava Kenteru, koga je Vlada smijenila u prvoj polovini prošlog mjeseca na elektronskoj sjednici.

Kentera je takođe ispunio zakonsku obavezu da u roku od 30 dana od napuštanja funkcije dostavi karton.

On je prijavio da je uglavnom na čelu ANB-a primao 1.945 eura mjesečno.

Plata njegove supruge Ane Kentere nije navedena, jer se navodi da je u pitanju povjerljiva informacija poznata Agenciji za sprečavanje korupcije.

Osim stana na Cetinju od 57 metara kvadranih, koji je stekla kupovinom, ostala nepokretna imovina vodi se na Kenteru. On je vlasnik kuća u Budvi od 36 i 93, kao i građevinskog zemljišta od 385 metara kvadratnih. Kao osnov sticanja navodi se ugovor o poklonu. Takođe, vlasnik je kuće u podgoričkom naselju Tološi od 127, livade od 224 i nepokretnosti od 170 metara kvadratnih koja se vodi pod ostalo.

Kentera ima tri motorna vozila i osam komada oružja, koje je stekao nasljedstvom ili kupovinom. Prijavio je i da posjeduje satove i umjetničke slike koje je stekao kupovinom, a čija tržišna vrijednost se ne navodi u kartonu.

Kentera od 2016. godine vraća 200.000 eura namjenskog kredita koji vraća ratama od 1.662 eura mjesečno.

Ni sadašnji ni bivši v. d. direktora ANB-a nisu dali Agenciji saglasnost za uvid u njihove bankarske račune.

Bonus video: