Miličković: Neistine organizacije koja nije kročila blizu medvjeda Ljuba

"Sporni smještaj za mrkog medvjeda Ljuba, izgrađen je u potpunosti po standardima koji su jasno propisani Pravilnikom o bližim uslovima držanja i uzgoja zaštićenih divljih vrsta životinja"

23921 pregleda 30 komentar(a)
Medvjed Ljubo ima uslove propisane zakonima i pravilnicima: Miličković, Foto: Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora
Medvjed Ljubo ima uslove propisane zakonima i pravilnicima: Miličković, Foto: Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora

Na tekst “Medvjed Ljubo živi u nepodnošljivo okrutnim uslovima”, objavljen u petak u štampanom izdanju i na portalu “Vijesti”, reagovao je Miljan Miličković sa imanja “Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora”.

Reagovanje prenosimo u cjelosti.

”Uvrijeđen sam nizom neistina koje su izrečene u izvještaju organizcije koja, siguran sam, nikad nije kročila nogom na moje imanje, niti je svojim očima vidjela smještaj za medvjeda, već je samo podlegla uticaju manipulatorskih organizacija iz Crne Gore koje godinama pokušavaju da omalovaže moje djelovanje u zaštiti prirode. Na takav način se vrlo perfidno, godinama manipuliše i građanima koji su ekološki neosviješćeni, neuki i ne poznaju zakone države u kojoj žive.

Sporni smještaj za mrkog medvjeda Ljuba, izgrađen je u potpunosti po standardima koji su jasno propisani Pravilnikom o bližim uslovima držanja i uzgoja zaštićenih divljih vrsta životinja. Pored toga, u pravilnost i kvalitet smještaja za medvjeda, imalo je priliku da se uvjeri više državnih stručnih komisija, koje su prateći i poštujući Zakon o zaštiti prirode dale pozitivna mišljenja o smještaju, nakon kojih je EPA izdala i dozvolu za držanje istog.

Ukoliko nevladin sektor i ljubitelji životinja misle da državni zakoni i pravilnici nisu uređeni kvalitetno i po njihovoj volji, lično smatram da treba da se obrate nadležnim institucijama koje se bave izmjenama i dopunama zakona i propisanih pravilnika, a ne nikako da nemilosrdno ruše ugled čovjeka koji je uz pomoć porodice i prijatelja-volontera spasio na stotine životinja sigurne smrti i pružio im hranu, uredni smještaj i dom.

Na snimcima i fotografijama koje su objavljene jasno se vidi da je životinja od strane snimatelja namjerno uznemiravana, kako bi snimak zabilježio nervozu i agresiju životinje koja je u realnom životu srećna, mažena, najedena i zadovoljna što dokazuje video snimak koji vam šaljem u prilogu.

Uznemiravanje, omamljivanje i izazivanje životinja je strogo zabranjeno našim Pravilnikom, koji je istaknut na samom ulazu u park, pa je stoga osoba koja je to radila ujedno i u zakonskom prekršaju.

U spornom objavljenom tekstu izrečen je i veći broj dezinfomacija i to:

Objavljeno je da se medvjed drži mimo svih smjernica i pravilnika o držanju i da nema prostora da se ispravi i hoda, a istina je da je smješten u potpunosti u skladu sa Zakonom predviđenim pravilima, što je potvrđeno od strane stručnih analiza državnih komisija.

Objavljeno je da smo prvi put potraživali dozvolu za držanje životinja 2018. godine, a tačna informacija je da smo to uradili početkom 2017.

Objavljeno je da se životinje hrane pokvarenom i buđavom hranom, a istina je da Uprava za veterinu i fitosanitarne poslove i njihova inspekcija kod nas imaju redovne kontrole ispravnosti hrane i njenog porijekla.

Objavljeno je da medvjed samopovređuje sebe ujedima, a istina je da je fotografija nastala u momentu kad ga je snimatelj namjenski omamljivao sa hranom, pa onda hranu sklanjao kako bi medvjed reagovao i pokazao nervozu. Realno stanje i psiha medvjeda može da se vidi na klipu u direktnom kontaktu sa našim volonterima.

Objavljeno je da u crnogorskom Pravilniku o bližim uslovima držanja i uzgoja zaštićenih divljih vrsta životinja predviđena minimalna površina smještaja za jednog medvjeda 300 kvadrata, a istina je da je predviđen prostor od 150 metara kvadratnih za dvije jedinke. Taj dokumenat je na internetu javan i svaki građanin može da ima uvid u isti.

Objavljeno je da sisari ne smiju da se drže u kavezima, što takođe nije istina. Za medvjeda je po zakonu predviđen otvoreni dio smještaja od 150 metara kvadratnih (gdje može da vidi nebo i ima kontakt sa suncem) i unutrašnji dio smještaja u kome može da se skloni od nevremena. Sve to kod nas ima, izgrađeno po upustvima iz pravilnika. U tekstu se pominju austrijski pravilnici, koji nemaju nikakve veze sa građanima Crne Gore.

Podržavam izmjenu i dopunu pravilnika i lično ću u svojstvu građanina tražiti da učestvujem u javnoj raspravi, kao neko ko dugi niz godina sa životinjama živi i poznaje njihove potrebe.

Objavljeno je da je EPA izdala privremenu dozvolu za držanje životinja, a u stvari izdata je trajna dozvola za držanje divljih vrsta životinja, kao i saglasnost za formiranje zoološkog vrta. Nakon smjene uprave EPA, novi čelnici te institucije su pokazali u javnosti prilično negativan stav o zoološkim vrtovima, iako su isti u potpunosti legalni i definisani su Zakonom o dobrobiti životinja.

Objavljeno je da ja ne poštujem pravila držanja divljih životinja, iako sam u prethodnih šest godina na imanju imao 22 inspekcijska nadzora od strane nadležnih inspekcija i apsolutno se u svakom zapisniku jasno vidi pozitivan stav o uslovima u kojima se iste drže. Pored toga, mojim parkom prošlo je 14 stručnih državnih komisija koje su imale samo riječi hvale.

Da ponovim, svaki smještaj za životinje izgrađen je po važećim državnim pravilnicima i naš cilj je da se svaki od njih povećava i gradi u što humanijim uslovima, čemu ćemo maksimalno težiti u narednom periodu shodno mogućnostima i shodno zakonima koje besprekorno poštujemo.

Medvjed Ljubo konkretno do 1. aprila 2023. preseljava se u rezervat veličine 8.400 kvadrata, što će ujedno biti i najveći smještaj u Evropi, u kojem boravi samo jedan medvjed.

Povezani članci

25. Novembar 2022.

Medvjed Ljubo živi u nepodnošljivo okrutnim uslovima

Bonus video: