Koprivica: Ubrzati usvajanje akta kojim će se povećati specijalni dodatak na zarade za zaposlene u pravosuđu

Prema njegovim riječima ukoliko se želi podržati neselektivna i odlučna borba protiv korupcije i kriminala, nijesu dovoljne riječi, već su neophodna konkretna djela

3928 pregleda 5 komentar(a)
Koprivica, Foto: Boris Pejović
Koprivica, Foto: Boris Pejović

Još uvijek nije usvojen propis Vlade, kojim bi se zakonsko povećanje specijalnog dodatka na zarade za zaposlene u pravosuđu, pretočilo u stvarnost.

To je saopštio potpredsjednik Demokratske Crne Gore i poslanik Momo Koprivica .

"Pozivamo gospodu, ministra pravde Kovača i premijera Abazovića, da ubrzaju usvajanje podzakonskog akta kojim će se sprovesti u djelo zakonsko povećanje specijalnog dodatka na zarade, za zaposlene koji se u pravosuđu bave borbom protiv korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala", kazao je Koprivica, a navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Koprivica je podsjetio da je u ime kluba poslanika Demokrata podnijet amandman na predlog Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Isti je, kako navodi, usvojen postavši dio važećeg zakona, a odnosi se na podizanje zakonskog maksimuma specijalnog dodatka sa 45 odsto na 60 odsto osnovne zarade, za zaposlene koji se bave predmetima organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca, terorizma i ratnih zločina.

Poručuje da je po zakonu neophodno da ministarstvo predloži, a Vlada usvoji podzakonski propis po kojem će se bliže urediti način ostvarivanja tog prava.

Dodaje da iako je zakon donijet 17.avgusta i istog datuma donijet ukaz o njegovom proglašenju, a stupio osam dana nakon objavljivanja, još uvijek nije ni predložen, a kamoli usvojen taj propis Vlade kojim bi se zakonsko povećanje pretočilo u stvarnost.

Ističe da za ovoliko kašnjenje nema opravdanja, a posebno imajući u vidu složenost poslova i značaj borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Te se, kako je rekao, može označiti kao neodgovoran i nemaran odnos prema pravosuđu.

"Svjedoci smo brojnih opstrukcija nezavisnog SDT-a i nezavisnih sudija u prethodnom periodu, od prijetnji čelnika DPS-a pa do skandaloznog puštanja iz pritvora Vesne Medenice i sličnih stvari, što samo pojačava dužnost neutralne podrške radu pravosudnih organa", poručuje Koprivica.

Prema njegovim riječima ukoliko se želi podržati neselektivna i odlučna borba protiv korupcije i kriminala, nijesu dovoljne riječi, već su neophodna konkretna djela.

"Shodno tome, apelujemo da se što hitnije usvoji ovaj propis, te na taj način ispoštuje zakonska norma i stvori dodatna materijalno-finansijska pretpostavka za efikasan rad pravosuđa", zaključuje Koprivica.

Bonus video: