Stan Jelene Perović pod lupom države

Prema ugovoru, koji je MANS dostavio instituciji Zaštitnika, direktorica ASK nije ispunila obavezu predviđenu ugovorom - nije ostala na funkciji sudije pet godina, odnosno do 2023.

21154 pregleda 28 komentar(a)
Posao ovjerila potpisom kao predsjednica suda: Jelena Perović, Foto: Boris Pejović
Posao ovjerila potpisom kao predsjednica suda: Jelena Perović, Foto: Boris Pejović

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović zatražila je od cetinjskog Osnovnog suda dokumentaciju u vezi sa dodjelom stana po povlašćenim uslovima direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović.

Zaštitnica Ćirović je to učinila nakon prijave Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Ta NVO je tokom sedmice podnijela prijavu instituciji Zaštitnika postupka protiv direktorice Perović, sa zahtjevom da u ime države zatraži naknadu štete zbog neispunjavanja ugovorene obaveze prilikom kupovine stana po povoljnim uslovima.

Prema ugovoru, koji je MANS dostavio instituciji Zaštitnika, direktorica ASK nije ispunila obavezu predviđenu ugovorom - nije ostala na funkciji sudije pet godina, odnosno do 2023.

”U vezi sa navedenom inicijativom, neophodno je da nam dostavite dokumentaciju koja je formirana po oglasu, po kom je Jeleni Perović dodijeljen stan, koji je predmet ugovora o prodaji nepokretnosti pod povoljnim uslovima UZZ broj 05/18 od 11. 1. 2018, kao i Pravilnik o načinu rješavanja stambenih potreba sudija po osnovu koga su stanovi dodjeljivani”, navodi se u dopisu zaštitnice Ćirović predsjedniku cetinjskog Osnovnog suda Branislavu Lekoviću.

32 hiljade eura je Jelena Perović platila stan od više od 86 kvadrata, koji je kasnije prodala za 73.000 eura

U dopisu, u koji su “Vijesti” imale uvid, stoji i “poželjno je i da u ime suda date izjašnjenje po podnijetoj inicijativi”.

”Odnosno, da se izjasnite o eventualnom iniciranju parničnog postupka protiv Jelene Perović u kom bi predmet tužbenog zahtjeva bio naknada tržišne vrijednosti stana koji joj je dodijeljen po povoljnim uslovima”, zatražila je zaštitnica Ćirović od Lekovića.

Poželjno i izjašnjenje suda: Bojana Ćirović
Poželjno i izjašnjenje suda: Bojana Ćirovićfoto: Luka Zekovic

MANS je nedavno saopštio da dokumentacija, u koju su imali uvid, pokazuje da je Perović, dok je još bila na čelu Osnovnog suda na Cetinju, prodala stan koji je dobila po povoljnim uslovima drugom fizičkom licu.

Kazali su da je stan prodat po cijeni od 73.000 eura i da je Perović taj posao i posebno ovjerila svojim potpisom kao predsjednica suda.

Ugovorom koji je sklopljen 11. januara 2018, Perović se obavezala da će na sudijskoj funkciji ostati još najmanje pet godina od zaključenja tog ugovora. Zauzvrat, dobila je mogućnost da stan kupi po povoljnim uslovima, odnosno po oko 350 eura za kvadratni metar... Međutim, Perović je svojom voljom 24. jula 2020. godine napustila Osnovni sud u Cetinju, a već narednog dana je imenovana za direktoricu Agencije za sprečavanje korupcije. Time su se stekli uslovi za aktiviranje klauzule iz kupoprodajnog ugovora kojom je Perović morala ili da vrati stan kupljen po povoljnim uslovima ili da plati tržišnu cijenu stana, stoji u prijavi MANS-a

Riječ je o nekretnini od više od 86 metara kvadratnih, koju je Perović platila znatno jeftinije - oko 32.000 eura.

Iz Agencije, u odgovorima “Vijestima”, nijesu komentarisali, ali ni demantovali obavezu iz ugovora potpisanog 2018, prema kojoj je Perović trebalo da, po dobijanju stana po povoljnim uslovima, narednih pet godina ostane na sudijskoj funkciji.

Poručili su da MANS “nastavlja da koristi svoj medijski uticaj za vršenje pritisaka na institucije i targetiranje ljudi koji ih vode”.

”Javnost pred sobom ima još jedan očiti primjer do čega dolazi kada oni kojima pravna tematika nije bliska tumače pravne norme, pokušavajući da ih na sve moguće načine prilagode sopstvenim ciljevima. Da je ovoj nevladinoj organizaciji toliko stalo do javnog interesa, pokrenula bi postupak za izmjenu zakonske regulative, i uklanjanje pravnih praznina, čijim korišćenjem je iz budžeta Crne Gore isplaćeno preko milion eura, od čega je najveći dio pripao upravo MANS-u. Cijeneći činjenice vezane za mogući sukob interesa direktorice Jelene Perović prilikom prodaje stana na Cetinju, a ne nepotpune informacije koje se medijski plasiraju, Agencija se izjasnila u odluci dostupnoj na internet strani ove institucije”, piše u odgovoru ASK-a.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac za “Vijesti” je tada kazao da svaka nedoumica i sumnja u nezakonito ponašanje direktorice Agencije “opterećuje i kompromituje tu ustanovu i percepciju javnosti da unutar državnih organa postoji odlučna volja za borbu protiv korupcije”.

”U ovom konkretnom slučaju postoji obilje dokaza koji upućuju na sumnju da je državni budžet oštećen iz razloga što je bivša predsjednica cetinjskog Osnovnog suda, a današnja direktorica ASK-a, za sebe zadržala privilegiju kupovine stana, a da sa druge strane nije ispunila uslove definisane kupoprodajnim ugovorom. Zbog toga smo zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i predložili pokretanje parničnog postupka za naknadu štete, odnosno naknadu tržišne cijene stana koji je kupljen pod povoljnim uslovima”, rekao je Milovac.

Iz MANS-a su dodali i da su, umjesto starih floskula, od direktorice Agencije očekivali “minimum odgovornosti prema funkciji koju obavlja”.

Ono što je upadljivo, kazali su iz MANS-a, je to što Jelena Perović “u svom pokušaju reagovanja nije demantovala niti jedan od njihovih navoda”.

Bonus video: