Mještani Bakovića zaustavili asfaltiranje

Kažu da je prije desetak godina asfaltiranje “izvođeno na drugačiji način, pravedno, i da nije bilo privilegovanih”

9141 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Nekoliko mještana Bakovića spriječilo je radnike kompanije “Bemax” da nastave asfaltiranje puta u tom kolašinskom selu. Razlog zbog kojeg su zaustavili mašine, kako su rekli “Vijestima”, jeste “čudna odluka Opštine da asfaltiranje počene s vrha sela, od jedne kuće, a ne da se nastavi tamo gdje se stalo prije desetak godina”. Ističu da je trebalo nastaviti asfaltiranje glavnog seoskog puta do raskrsnice, a ne počinjati “s kraja”.

Mještani kažu da je prije desetak godina asfaltiranje “izvođeno na drugačiji način, pravedno, i da nije bilo privilegovanih”.

”Dok je predsjednik opštine bio Darko Brajušković, asfaltirani su ravnoparavno putevi ka svim kućama. Ako je recimo bilo određeno da se popravi 300 metara puta, to je raspoređivano na tri puta po 100 metara. Sada treba da nam asfaltiraju 250 metara i ne nastavljaju tamo gdje su stali prije nekoliko godina, nego počinju s vrha sela. Tako da će između starog i novog asfalta ostati veliki dio makadama. Mi ne tražimo da se asfaltira put ka našim kućama, već ovaj glavni, od starog asfalta do raskrsnice”, kazao je jedan od mještana koji je stao pred mašine “Bemaxa”.

Preduzeće “Bemax” u petak je uspjelo da asfaltira dio saobraćajnice. Objašnjavaju da su odlučili da asfaltiraju s vrha puta, kako bi izbjegli da se kamioni i mašine vraćaju po “vrućem” asfaltu.

Mještani ističu da ukoliko preostane asfalta kada se završi asfaltiranje do raskrsnice, treba ga ravnopravno rasporediti na ostale prilaze kućama. Podsjećaju i da su dio puta do nekih kuća minulih godina popravljali svojim novcem.

Odlučni su, tvrde, u namjeri da ne dozvole popravku puta “po opštinskom planu”.

Zbog sprečavanja radova, tokom minulih dana intervenisala je i Komunalna policija.

”Zaprijetili su nam prekršajnim prijavama. To doživljavamo kao pritisak, jer nijesmo blokirali put za saobraćaj. Čak ni mašine nijesmo spriječili da prođu, ali jesmo zaustavili radove. U tome ćemo istrajati. Ako se asfaltira, onda treba da imamo svi podjednake koristi od toga, a ne samo oni koji su, zbog nečega, privilegovani”.

Iz Komunalne policije objašnjavaju da su intervenisali zbog blokade javnog puta.

Predsjednica Opštine Marta Šćepanović ”Vijestima” je kazala da će se asfaltiranje u Bakovićima nastaviti odmah nakon vikenda.

Asfaltiranje te saobraćajnice, objašnjava ona, odvija se po utvrđenim prioritetima. To selo je jedna od lokacija, podsjeća, predviđenih za unapređenje putne infrastrukture.

”Asfaltiranje javnog puta je javni interes, a Opština, u skladu sa mogućnostima, utvrđuje prioritete. U konkretnom slučaju, pojedinci su se drznuli da blokadama sprečavaju ostvarivanje javnog interesa. Međutim, odmah nakon vikenda javni put će biti asfaltiran”.

Ona podsjeća da je Opština imala već dva tendera za unapređenje puteva. Ističe da je “Bemax” obezbijedio donaciju. U posljednjem tenderu, tvrdi, “akcenat je stavljen na prigradska naselja, u kojima su putevi bili u vrlo lošem stanju”.

Precizirala je da su tokom minulih pet mjeseci sanirane rupe ili asfaltirano ukupno 5,5 kilometara puteva u više sela.

Bonus video: