Ministarstvo: Nasilnike adekvatno sankcionisati, a žrtve zaštititi

Iz ministarstva su kazali da nedavni seksistički komentari upućeni ambasadorkama SAD, Velike Britanije i EU nisu samo odraz niskog stepena profesionalne etike, već i "indikator aktuelnog stanja u društvu"

3292 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zakoni garantuju jednaka prava svim građanima, ali često ostaju u sjenci realnih dešavanja, kazali su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, dodajući da je neophodno uložiti sve potrebne napore da se počinioci nasilja adekvantno sankcionišu, a žrtve zaštite.

Iz Ministarstva su rekli da nasilje i diskriminacija ne pripadaju domenu fantastike, već da su svakodnevna realnost za mnoge žene u Crnoj Gori i širom svijeta.

Oni su ukazali da je prema podacima svaka treća žena u Crnoj Gori doživjela neki oblik nasilja tokom života.

“Imajući u vidu da su u Crnoj Gori žene većinski dio društva, podatak je alarmantan”, istakli su iz Ministarstva.

Kako su dodali, Crna Gora nastoji da osnaži i efektivno implementira zakonodavni okvir koji će pružiti bazu za jednake mogućnosti bez obzira na pol i rod.

Iz Ministarstva su kazali da zakoni garantuju jednaka prava svim građanima i građankama, ali često ostaju u sjenci realnih dešavanja.

“Zato, neophodno je uložiti sve potrebne napore da se počinioci nasilja adekvantno sankcionišu, žrtve nasilja zaštite, povjerenje u insistucije jača, u znaku smanjenja ovog negativnog fenomena”, ocijenili su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Oni su poručili da konverzacija o statusu žena u crnogorskom društvu ne može ostati samo u domenu deklarativnih izjava, već da se mora prožeti kroz svaku poru društva i kroz praktičnu primjenu.

“Institucije sistema, mediji i kultura, kao noseći stubovi društva, treba da počivaju na premisama razumijevanja, podrške i empatije prema svim građankama i građanima”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da se svjedoči svakodnevnim mizoginim istupima koji utiču na dinamiku kohezije u državi.

“Zato je neophodno da svi zajedno radimo na povećanju svijesti o diskriminatornim praksama koje urušavaju dostojanstvo žena i djevojčica”, poručili su iz tog resora.

Kako su kazali, nedavni seksistički komentari upućeni ambasadorkama Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Evropske unije, Džudi Rajzing Rajnke, Karen Medoks i Oani Kristini Popi, nijesu samo odraz niskog stepena profesionalne etike.

“Već su i indikator aktualnog stanja u društvu, na čijem napretku moramo kontinuirano raditi, ali udruženim snagama i sa punom posvećenošću”, poručili su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, institucionalni mehanizmi podrške i zaštite ljudskih prava žena treba da jačaju stepen povjerenja između građanki i upravljačkih struktura.

Iz Ministarstva su kazali da ima više tipova nasilja, a da se o mnogima malo govori i zna.

“Svaki razgovor o diskriminaciji i nasilju poziv za pružanje i poštovanje jednakih šansi za sve”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naglasili da je, u ukupnoj zaštiti ljudskih prava, borba protiv svih vidova diskriminacije nad ženama i djevojčicama uslov i za demokratski napredak društva, smanjenje socio-ekonomskih nejednakosti i trasiranje puta ka održivom razvoju.

Bonus video: