Vrh vile Roze biće valorizovan

"Prekriven je bukovom šumom, pogodan za sakupljanje šumskih plodova, ljekovitog bilja, dnevne izletničke varijante, nerijetko može se sresti i šumska divljač što upotpunjava uživanje u netaknutoj prirodi"

3080 pregleda 2 komentar(a)
Foto: ATK Zeleni brijeg
Foto: ATK Zeleni brijeg

Nikšić je prepoznat po mnogim prirodnim ljepotama koje nijesu turistički valorizovane. Jedna od njih je i Rozin vrh (1.478 mnv), koji se nalazi na planinskoj visoravni Konjsko.

Agro-turistički klister (ATK) "Zeleni brijeg", Turistička organizacija Nikšić i NVO "Zagrad Montenegro" riješili su da, kroz projektne aktivnosti, valorizuju vrh koji je zbog povoljnog terena idealan za planinare početnike, a pruža izvanredan pogled na Dažnik, Đurkovo brdo, Vučje, Vjetropark-Krnovo, Moračke planine...

"Prekriven je bukovom šumom, pogodan za sakupljanje šumskih plodova, ljekovitog bilja, dnevne izletničke varijante, nerijetko može se sresti i šumska divljač što upotpunjava uživanje u netaknutoj prirodi. Na početku uspona je katun gdje stočari preko ljeta borave. U blizini se pruža nacionalna MTB biciklistička staza, ruta TT4, a nedaleko se nalazi Borovnik, Žurimi, Kapetanovo i Manito jezero, Dažnik, Vučje, Konjski uba-vodopoj", saopštili su iz ATK "Zeleni brijeg".

Uvijek je zanimljivo kada se uz neki lokalitet vezuju legende, a Rozin vrh je prepoznat i po tome.

"Stariji ljudi iz ovog kraja navode više verzija u vezi samog naziva Rozin vrh, a postoji i nekoliko verzija legendi. Jedna od njih kaže da su sve vile imale svoj prostor i granice na ovom planinskom području. Rozin vrh, Rozina kamenica i Rozine strane su dobili ime po vili Rozi. Na Rozinom vrhu je stanovala, u kamenici se kupala, u Rozinom dolu narod okupljala. Nije se slagala sa vilom Borikom (Borovnik), jer je ona bila moćnija, imala je više teritorije i podanika, a Jadojka (Jadovič) je bila najslabija. Vile su ratovale međusobno, a slagale su se kad su vodile rat sa Krnovskom vilom. Pretpostavke njihovog postojanja mogu biti prirodne granice ili međe koje odvajaju Krnovo, Konjsko, Lukavicu. Uostalom, tanka je linija između legende i stvarnosti”, stoji u saopštenju ATK "Zeleni brijeg".

Bonus video: