Đeka u SAD: Crna Gora radi na unapređenju zakonskog okvira zaštite ljudskih i manjinskih prava

"Crna Gora je ponosna na saradnju i veze sa svojom dijasporom svuda u svijetu"

3603 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka kazao je da Crna Gora radi na unapređenju zakonskog okvira zaštite ljudskih i manjinskih prava, te da je u toku izrada novog zakona o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije.

Đeka, koji boravi u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, prisustvovao je obilježavanju Dana nacionalne zastave Albanaca na poziv Gradskog vijeća grada Njujorka, saopšteno je iz Ministarstva.

Njega je, kako navode, tom prilikom ugostio Dejvid Kar ispred Gradskog vijeća, 50 okruga opštine Steten Ajlend. "Sagovornici su razgovarali o izazovima u oblasti ljudskih i manjinskih prava, toleranciji, prihvatanju različitosti i unapređenju kvaliteta života ranjivih društvenih kategorija", dodaje se u saopštenju.

Đeka je pojasnio da resor kojim rukovodi, pored navedenog, pokriva borbu protiv diskriminacije, postizanje pune rodne ravnopravnosti, rekavši da je oformiljena i jedinica za interkulturalizam.

Ministar je rekao kako je prethodnih dana razgovarao sa crnogorskim iseljenicima i upoznao se dalje sa njihovim djelovanjem u cilju unapređenja ukupnog društvenog ambijenta, ali i jačanju veze sa matičnom državom. "Crna Gora je ponosna na saradnju i veze sa svojom dijasporom svuda u svijetu".

Đeka je istakao da očuvanje kulturne i istorijske baštine jedan od osnovnih segmenata "očuvanja ukupnog nacionalnog identiteta".

Sagovornici su konstatovali da je, uz jačanje zakonodavnog i institucionalnog okvira, od izuzetnog značaja za svako društvo jačanje svijesti o razumijevanju ljudskih prava i uvažavanju različitosti.

Ministar je razgovarao i sa Džesikom Skarselom Spanton, novoizabranom predstavnicom Senata države Njujork za okrug 23, koja je, kako navode iz Ministarstva, između ostalog borkinja za prava žena, porodičnih i prava radnika. Đeka je tokom razgovora predstavio "izazove sa kojima se Crna Gora suočava u oblasti ostvarivanja jednakih mogućnosti", zaključuje se u saopštenju.