Za IBD oprema vrijedna 92.000 eura

Centru za neonatologiju donirani inkubatori, respirator, frižideri za majčino mlijeko, kreveti...

6412 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KCCG
Foto: KCCG

UNICEF i kompanije koje su članice njihovog Poslovnog savjeta za prava djeteta, rotari klubovi širom zemlje i Međunarodni klub žena Crne Gore u zajedničkoj akciji donirale su najsavremeniju opremu vrijednu 92.000 eura Centru za neonatologiju Instituta za bolesti djece (IBD).

Donacija je uručena povodom šezdesete godišnjice od osnivanja IBD Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Iz KCCG je saopšteno da donirana oprema uključuje neonatalni respirator, inkubatore, električne fotelje za majke i bebe radi lakšeg ostvarivanja kontakta "koža na kožu", monitor ambijentalne buke, frižidere za skladištenje majčinog mlijeka, krevetiće za bebe...

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović kazala je da će ta oprema omogućiti da najmlađi pacijenti imaju što bolje uslove tokom oporavka, dok će ljekari i drugo medicinsko osoblje imati kvalitetnije uslove za rad.

Direktor IBD Velibor Majić kazao je da su djeca budućnost i najvažniji resurs svakog društva.

foto: KCCG

"Kad ova činjenica bude opšte prihvaćena, možda ćemo neki od budućih jubileja dočekati u novom objektu, koji će ispuniti standarde za 21. vijek, a najmlađima pružiti najbolje moguće uslove liječenja", istakao je Majić. Pedijatar-neonatolog Danojla Dakić istakla je da savremena neonatologija teži pristupu sa što manje agresivnim metodama u liječenju prijevremeno rođene djece.

"Centru za neontalogiju treba novi prostor, a Crnoj Gori treba više novorođene djece", poručila je ona..

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander istakao je da je ovom donacijom olakšana bolja dostupnost majčinog mlijeka prijevremeno rođenim bebama.

"Odavno znamo da je to najbolja hrana za bebe i sve što im treba tokom prvih pola godine života. Neka bolesna ili prijevremeno rođena djeca možda ne mogu da budu odmah dojena, ali mogu da budu hranjena majčinim mlijekom, a kasnije i dojena. UNICEF je prije šezdeset godina podržao izgradnju Instituta za bolesti djece", kazao je Santander.

foto: KCCG

On je istakao da ova akcija pokazuje da je privatni sektor značajan partner državi.

"Iduće godine, kroz nove procjene brige o majkama i bebama u porodilištima u Crnoj Gori, UNICEF će nastaviti da podržava reforme zdravstvenog sistema, poručio je Santander.

Predsjednica Rotari kluba Podgorica Sanja Mugoša poručila je da ovakve akcije spajaju ljude i institucije.

foto: KCCG

Iz KCCG je saopšteno da donacija označava zajedničku viziju svih partnera i želju da se podrže najosetljiviji članovi društva - prijevremeno rođene bebe, kao i da će se ovom donacijom značajno unaprijediti stepen opremljenosti jedine službe za intenzivnu njegu novorođenadi u Crnoj Gori, kako bi se poboljšali uslovi za njihovo liječenje, opstanak i razvoj.

Institut za bolesti djece KCCG osnovan je prije 60 godina uz podršku UNICEF-a.

Bonus video: