Tripundanske svečanosti i kolo Svetog Tripuna dio nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

"Nosioci ove tradicije sastaju se tokom februara i marta u svakom gradu u kojem se nalazi Bokeljska mornarica", naveli su iz Uneska

15823 pregleda 8 komentar(a)
Katedrala Svetog Tripuna u Kotoru, Foto: Shutterstock
Katedrala Svetog Tripuna u Kotoru, Foto: Shutterstock

Tripundanske svečanosti i kolo Svetog Tripuna upisani su u spisak nematerijalne kulturne baštine čovječanstva Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

"Tripundanske svečanosti i kolo Svetog Tripuna su usredsređeni na dva glavna godišnja događaja: praznik Svetog Tripuna (3. februar) i Bokeljsku noć. Kolo, koje izvode pripadnici Bokeljske mornarice obučeni u tradicionalnu uniformu, najvidljiviji je kulturni aspekt fešte. Nosioci ove tradicije sastaju se tokom februara i marta u svakom gradu u kojem se nalazi Bokeljska mornarica. Poznati kao Bokeljske noći, ovi skupovi hrvatskoj javnosti predstavljaju kulturnu baštinu bokeljskih Hrvata. Praznik potiče iz kulta Svetog Tripuna. Njegovi posmrtni ostaci odneseni su u Kotor 809. godine i od tada se slavi kao zaštitnik Kotora, Kotorske biskupije i Bokeljske mornarice. Članovi zajednice su uključeni u pripremu i održavanje nošnji i upoznaju se sa tipičnim bokeljskim receptima. Saznanja o širem istorijskom i kulturnom kontekstu bokeljskih Hrvata i njihovog sveca zaštitnika prenose se i kroz izložbe, javna predavanja, kulturne večeri i manifestacije", navodi se na sajtu Uneska.

Bokeljska mornarica upisana je u decembru prošle godine na listu svjetske nematerijalne kulturne bašitine Uneska.