SDP: Sazvati hitnu sjednicu SO Podgorica zbog nedopustivog Predloga zakona

Odbornica SDP-a u Skupštini Glavnog grada, Jadranka Vojinović, je ocijenila da je Zakon u suprotnosti sa smislom ustavnih odredbi, protivan važećem Zakonu o lokalnoj samoupravi i potpuno suprotan duhu i odredbama Evropske povelje o lokalnoj samoupravi
64 pregleda 0 komentar(a)
SO Podgorica, Foto: Boris Pejović
SO Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.09.2017. 14:16h

Predstavnici Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP) u Skupštini Glavnog grada zatražiće hitnu vanrednu sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj bi se izabrani predstavnici građana Podgorice izjasnili o predloženom tekstu Zakona o uređenju objekata i izgradnji prostora, koji, kako ocjenjuju, predstavlja “nedopustiv Vladin udar na lokalnu samoupravu”.

Odbornica SDP-a u Skupštini Glavnog grada Jadranka Vojinović je kazala da SDP Podgorica poziva sve poslanike iz Glavnog grada da danas glasaju protiv usvajanja pomenutog zakona i tako daju doprinos sprječavanju usvajanja ovog “nakaradnog zakonskog teksta”.

Skupština Crne Gore će sjutra na sjednici trećeg vanrednog zasijedanja, raspravljati samo o ovom Zakonu.

“Predlogom zakona se udara na temeljne principe decentralizacije i na jednu od važnih ovlašćenja lokalnih samouprava koja se odnosi na planiranje prostora i usvajanja prostornih planova”, kazala je Vojinović.

Ona je ocijenila da je Zakon u suprotnosti sa smislom ustavnih odredbi, protivan važećem Zakonu o lokalnoj samoupravi i potpuno suprotan duhu i odredbama Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

“Protiv ovog zakona su struka i nauka, organizacije civilnog društva, opozicija, jedan broj opština, referentne međunarodne organizacije, što ovlašćenog predlagača očigledno ne zabrinjava i ne sprečava od nauma da ovakav zakon bude usvojen”, kazala je Vojinović.

Vojinović je ocijenila da je jasna politička motivacija zakona, koja se ogleda u činjenici da je DPS svjestan da i pored svih izbornih malverzacija gubi opštinu za opštinom.

“Zato sada hoće da svoj izvjestan poraz na lokalnim izborima preduprijedi time što će usvojiti zakon kojim se opštine ostavljaju bez svojih izvornih ovlašćenja u dijelu planiranja prostora. Posebno im je zanimljiva Podgorica za koju znaju da sigurno gube na proljeće pa ovim žele da amortizuju poraz koji ih čeka”, kazala je Vojinović.

Ona je ocijenila da nije prvi put da DPS pokušava da ruši sistem i pravila radi svojih uskopartijskih interesa i interesa sa njima povezanih tajkuna.

Bonus video: