Sa HIV virusom živi oko 400 osoba

Na sastanku skupštinskog odbora saopšteno da će biti formirano posebno odjeljenje za AIDS

5541 pregleda 0 komentar(a)
Petina zaraženih ne zna da je pozitivna na HIV, Foto: Skupština
Petina zaraženih ne zna da je pozitivna na HIV, Foto: Skupština

HIV virusom u Crnoj Gori inficirano je oko 400 osoba, od čega se pretpostavlja da petina nije svjesna da je zaražena, kazala je šefica Odsjeka za polne bolesti Instituta za javno zdravlje Alma Čičić.

Na radnom sastanku Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje saopšteno je i da će u sklopu nove Klinike za infektivne bolesti, biti formirano posebno odjeljenje za inficirane tim virusom.

”Jedna petina ljudi, koji imaju HIV infekciju, uopšte nemaju predstavu da su inficirani, ne znaju da imaju HIV infekciju, i tu moramo da uložimo dodatne napore kako bismo do tih ljudi došli, odnosno da unaprijedimo testiranje, da postane dostupnije ljudima koji su u većem riziku od ovih infekcija”, kazala je Čičićeva.

Iz NVO Cazas kazali su da je u cilju boljeg pružanja usluga onima koji boluju ili su u riziku od infekcije HIV-om, neophodno unaprijediti zakonske okvire. Direktor Cazasa Mišo Pejković kazao je da je najveći problem i dalje stigmatizacija inficiranih, zbog čega će se 1. decembar, Dan borbe protiv HIV-a, ove godine obilježiti pod sloganom “Izjednači”.

”Slogan ‘Izjednači’ je poziv na akciju. To je poziv za sve nas da radimo na provjerenim, praktičnim akcijama potrebnim za rješavanje nejednakosti i pomoć u okončanju HIV/AIDS-a, kao što su povećanje dostupnosti, kvaliteta i prilagođenosti usluga za liječenje, testiranje i prevenciju...”, kazao je Pejković.

Ljekarka Klinike za infektivne bolesti Brankica Dupanović istakla je da pacijenti koji redovno uzimaju terapiju ne mogu prenijeti infekciju, kao i da je to jedan od benefita koje ima i cijelo društvo.

Direktorica Klinike za infektivne bolesti Ivana Đuković Savović kazala je da je u cilju unapređenja zdravstvene zaštite, neophodno unaprijediti kapacitete, zbog čega će, u sklopu nove klinike, biti formirano posebno odjeljenje za HIV i AIDS.

Bonus video: