Da li je upravo sada najbolje vrijeme za prodaju nekretnine

Iako je zimi tržište nekretnina najsporije kako zbog prazničnih proslava i putovanja, kupci mogu da iskoriste situaciju za lov na svoj sljedeći dom.

33431 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Estitor
Foto: Estitor

Danas, kad je cijeli svijet suočen sa ekonomskom krizom i velikom inflacijom, brojna materijalna dobra gube svoju vrijednost. Zato finansijski stručnjaci savjetuju da je najisplativije investirati u stvari koje neće izgubiti vrijednost u ovakvoj ekonomskoj situaciji.

Osim investicionog zlata koji je sinonim bezbjednosti ušteđenih sredstava, jedan od najboljih načina da sačuvate svoj novac je ulaganje u nekretnine. Ulaganje u nekretnine Vam može donijeti veći prihod u dužem vremenskom periodu nego čuvanje novca u bankama. Svi smo svjedoci skoka cijena nekretnina poslednjih godina u Crnoj Gori što govore i statistički podaci prosječnih cijena novogradnje po regionima poslednje godine (nije obuhvaćena solidarna stambena izgradnja).

Estitor
foto: Estitor
Estitor
foto: Estitor
Estitor
foto: Estitor
Estitor
foto: Estitor

Izvor: Monstat

Prosječna cijena stana u novogradnji je u poslednjem kvartalu visočija za 5,16% nego u prethodnom, odnosno za 7,43% u u poređenju sa prvim kvartalom. Jedino je primorski region izuzetak kada je zabilježen pad prosječne cijene nekretnina za 4,34%.

Pad cijene građevinskog materijala predviđa pad cijena nekretnina?

U tabeli možemo vidjeti da je i cijena izgradnje rasla tokom cijele godine. Tako da porast cijena nekretnina možemo opravdati kako visokom potražnjom nekretnina tako i porastom cijena izgradnje. Iako se u poslednje vrijeme u svijetu bilježi pad građevinskog materijala: gvožđa, čelika i drvne građe ili bakra koji je sada najjeftiniji od 2021. godine, pad cijena nekretnina ne može uslijediti odmah. Vrijeme izgradnje stambene zgrade traje u prosjeku 2 godine. Znači da su se objekti koji se sada nude na tržištu gradili sa materijalom kupljenim po većim cijenama. Novoizgrađeni objekti koji se sada grade sa materijalom po nižim cijenama će se pojaviti na tržištu kroz par godina.

Kod kupaca stanova se javlja strah od daljeg rasta cijena tako da ne propuštaju priliku da kupe stan po realnoj cijeni. Najjeftiniji stanovi su i dalje na Zabjelu, Zagoriču i Starom Aerodromu, gdje se još uvijek može naći stan za 1400 EUR po kvadratnom metru. Sa druge strane, u elitnijim djelovima grada cijene idu preko 2000 EUR, a zavisno od kvaliteta gradnje čak i do 3000 EUR po metru kvadratnom. Podgorica, kao glavni grad u poređenju sa drugim glavnim gradovima zemalja regiona, jedna je od najjeftinijih što se tiče cijena stanova.

U toku pandemije zabilježen je porast prodaja vikend kuća, dok sada podaci govore da više nijesu aktuelne. One koje su kupci smatrali vrijednom nekretninom prodate su po visokoj cijeni. U poslednje vrijeme se sve više traže poslovni prostori kojih ima mnogo u ponudi u to u samom centru Podgorice.

I pored migracije izbjeglica iz Ukrajine i Rusije, nekretnine najviše kupuju građani Crne Gore. Stranci se više odlučuju na iznajmljivanje, i to na kraći period, što je podiglo cijenu rentiranja.

Kako da znam da je SADA najbolje vrijeme da prodam nekretninu?

Uzimajući sve ove podatke, sada je pravo vrijeme da prodate nekretninu. Osim rasta cijena tržište nekretnina ima i svoj „sezonski“ trend.

Iako je zimi tržište nekretnina najsporije kako zbog prazničnih proslava i putovanja, kupci mogu da iskoriste situaciju za lov na svoj sljedeći dom. U hladnijim mjesecima manja je konkurencija, a prodavci koji nijesu iskoristili bolje vrijeme mogu biti spremniji da pregovaraju o cijeni ili drugim ustupcima. U primorskim gradovima i gradovima sa toplom klimom vaše šanse za prodaju mogu biti dobre jer „zimske ptice lete na jug“.

Prodati ili kupiti nekretninu za vrijeme inflacije

Kroz različite istorijske primjere smo navikli da inflacija sa sobom donosi neizvjesnost – izmedju ostalog i nepredvidljivost tržista nekretnina. Svaki ulazak u novi mjesec uključuje nove prognoze, kako finansijskih analitičara tako i šire javnosti. Jedno je sigurno; ono što je naizgled nedaća može postati za mnoge prilika.

Upravo iz tog razloga širom Crne Gore svjedočimo ekspanziji tržišta nekretnina, gdje sve veći broj stanovništva ili kupuje, ili prodaje nekretninu. Međutim, ko je u toj situaciji „pametniji“? Da li je ispravno u vrijeme inflacije trgovati nekretninu, ili se riješiti iste i profitirati na njoj?

U daljem tekstu analiziramo obje opcije s blagim osvrtom na sprovedeno empirijsko istraživanje, kao i na makroekonomske činjenice sa globalnog stanovista.

Prilika za profit

Inflaciju ne primjećujemo samo u prodavnicama ili na benzinskoj pumpi. Ona zapravo uslovljava rast cijena u skoro svim dobrima i uslugama, te tako koriguje i cijene na trzistu nekretnina.

U ovakvoj situaciji vlasnici stanova vide priliku za zaradu na svojim nepokretnostima. U prilog situaciji ide i generalni koncenzus u javnosti da su ovakve cijene standard i da kriva na grafikonu može ići samo naviše, nipošto naniže.

Estitor
foto: Estitor

Investiraj danas za mirnije sjutra

U zavisnosti od finansijske situacije, u vrijeme inflacije kupovina nekretnine se ne dovodi u pitanje.

Estitor
foto: Estitor

Međutim, kako je jedan od instrumenata regulisanja inflacije porast kamatne stope, pozamašan broj ljudi se boji da investira u nekretninu kada je inflacija nepredvidljiva.

Estitor
foto: Estitor

Oklijevanje u finansijskim odlukama u ovakvim vremenima je opravdano. Visoka kamatna stopa samo dodatno ograničava fleksibilnost kupca koji želi obezbjediti sredstva za investiciju u nekretninu. Međutim, jednom kada vrijednost nekretnine poraste, njihova se cijena rijetko vrati u normalu. Štaviše, termin „normala“ (kada se govori o vraćanju cijene u prvobitno stanje) se vremenom izgubi, tj. redefiniše u „novu normalu“.

Estitor
foto: Estitor
Estitor
foto: Estitor

Iznajmljivanje/Izdavanje

Za vlasnike koji nerado prodaju svoj imetak postoji i druga opcija valorizacije prilike usred nedaća, a to je da u doba inflacije izdaju svoju nekretninu po mnogo većoj cijeni nego što je to tržište dozvoljavalo ranije. Obzirom da su vlasnici stanova u mogućnosti da pokriju povećanje troškova za posjedovanje i upravljanje imovinom za iznajmljivanje, nerijetko se odluče i na ovaj vid poslovanja.

Besplatno oglašavanje uz mogućnost isticanja u cilju BRŽE prodaje

Na estitor.com portalu možete besplatno oglasiti Vašu nekretninu. Novo na Estitoru je da se može povećati vidljivost oglasa.

Kako trenutno postoji više od 46 000 oglasa u bazi, povećanje vidljivosti pomaže da se vaša nekretnina nađe među prvim na spisku što povećava šansu da će je potencijalni kupci vidjeti i kontaktirati vas.

Estitor
foto: Estitor

Zahvaljujući dinamičkom remarketingu, Vaši oglasi ,,prate” korisnike koji su pregledali Vaš oglas na estitor.com platformi i prikazuju nekretninu zainteresovanim kupcima na Facebooku, Instagramu i drugim portalima koje posjećuju.

Besplatan Vebinar i dupli BONUS

Želite li da saznate više o opciji sponzorisanja oglasa na estitor.com platformi?

Prvi vebinar o pogodnostima platforme održaće se 20. decembra u 15:00h.

Za sve prisutne smo spremili poseban bonus! Na svaku prvu uplatu do 100 EUR dobijate dupli iznos uplate za podsticaj kako biste vidjeli sjajne rezultate vaše kampanje.

Prijavu na na vebinar možete obaviti putem ovog linka.