Nastavak akcije pošumljavanja u Tivtu: Nove masline, šipci i čičimci na Grabovcu

Iz Opštine su pozvali sve zainteresovane institucije, organizacije i građane, koji žele da uzmu učešće u ovoj akciji u smislu sadnje na terenu, da im se pridruže u petak

2149 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Opština Tivat nastavlja sa svojom velikom akcijom pošumljavanja, koja je pokrenuta prošle godine i do sada je imala nekoliko faza. Tako je prvi dan nastavka pošumljavanja planiran u petak, 2.decembra sa početkom u 11 časova, na lokaciji bivše deponije Grabovac u Krtolima.

Kako je juče saopšteno iz Sekretarijata za privredu i Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Tivat, koji zajedno sprovode ovu akciju, u cilju održivosti i zaštite prostora, pošumljavanje se nastavlja modelom agrošumarstva.

“Pod agrošumarstvom se podrazumijevaju aktivnosti koje uključuju kombinovano gajenje šumskog drveća i voća zajedno sa drugim kulturama, uz obostranu korist za ljude, biljke, životinje i životnu sredinu uopšte. U tom smislu, pošumljavanje će biti vršeno sadnicama masline, divljeg šipka i iglice (čičimak)", pojašnjeno je iz lokalne uprave Tivta.

Nabavku novih sadnica obezbjedile su NVO “Momentum” i internacionalna škola “Arcadia Academy”, koji će sa svojim članovima i đacima učestvovati u akciji pošumljavanja. Komunalno preduzeće Tivat pripremiće teren za sadnju biljaka.

Iz Opštine su pozvali sve zainteresovane institucije, organizacije i građane, koji žele da uzmu učešće u ovoj akciji u smislu sadnje na terenu, da im se pridruže u petak, na lokaciji bivše deponije na Grabovcu. Inače, u ranijim akcijama pošumljavanja na Grabovcu, kao i na lokalitetu Pod kuk, pored masline, divljeg šipka i iglice, sađeni su i novi primjerci košćele.

Bonus video: