Ekavica na dozvoli za izlazak iz "preduzeća"

Iz Ministarstva pravde nijesu odgovorili ko je i za koliko novca izradio dozvole i bez odgovarajućeg zaglavlja
519 pregleda 27 komentar(a)
Sporni papir na ekavici Ministarstvo pravde, Foto: Privatna arhiva
Sporni papir na ekavici Ministarstvo pravde, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.09.2017. 13:44h

Pored identifikacionih kartica, kojima potrđuju da su došli ili izašli sa posla, službenici Ministarstva pravde, uprava i zavoda koji su u nadležnosti tog resora, odnedavno su obavezni da popunjavaju i posebne formulare.

Oni su bez memoranduma državne institucije i štampani na ekavici. Umjesto Ministarstva pravde, ili uprave, zavoda, u zaglavlju piše “preduzeće, sektor, PJ”, pa se stiče utisak da se radi o nečijoj firmi.

Ipak, da bi službenik izašao na pauzu, treba da ima potpis šefa ali i portira kad je izlazio i ulazio u zgradu.

Ovakve formulare platili su građani. U Ministarstvu su potvrdili da obrasce koriste svi njihovi organi, osim Direkcije za uslovnu slobodu. Oni, međutim, nijesu odgovorili na pitanja- ko je i za koliko novca izradio dozvole na ekavici i bez odgovarajućeg zaglavlja, koje se očekuje od državnih institucija i organa.

Prema podacima Uprave za javne nabavke, Ministarstvo je od septembra 2016. do septembra 2017. dva puta oglašavalo potrebu za štampanim materijalom.

Krajem prošle godine sklopljen je ugovor vrijedan 2.688 eura sa firmom DPC doo iz Podgorice.Ugovor sa istom firmom, vrijedan skoro 23.000 eura, potpisan je nedavno, sredinom avgusta.“Postupkom javne nabavke Ministarstvo pravde je izvršilo nabavku sistema za evidenciju radnog vremena. Izabrani ponuđač je implementirao sistem i izradio ID kartice za sve zaposlene u ministarstvu osim za službenike Direkcije za uslovnu slobodu, koji koriste ručno kreirane tabele do realizacije javne nabavke koja je u toku. Sistem je pušten u produkciju 1. septembra tekuće godine”, odgovorili su “Vijestima” iz Ministarstva pravde. I stiču da se sistem koristi shodno uputstvu za upotrebu uređaja za evidenciju radnog vremena. “Uputstvom je predviđeno da se za privatne i službene potrebe, tokom radnog vremena, moraju potpisati dozvole za izlazak sa posla od strane neposrednog rukovodioca. Dozvole za izlazak sa posla biće izrađene na odgovarajućem obrascu i službenom jeziku u Crnoj Gori”, navodi se u objašnjenju Ministarstva.Više sužbenika drugih vladinih resora nezvanično je kazalo "Vijestima" da za sad koriste isključivo identifikacione kartice.

Bonus video: