U nikšićkom vrtiću "Sunce" krov prokišnjava, Ministarstvo obećalo kompletnu rekonstrukciju krova

„Taj problem datira godinama unazad i na tom krovu je bilo intervencija, ali u pitanju je velika površina, zahtjevan krov sa kupolama, a voda nađe svoj put. Sve što možemo mi radimo da saniramo", kazala je direktorica Javne predškolske ustanove "Dragan Kovačević" Snežana Zogović

9395 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Kada su mališani iz Nikšića sedamdesetih godina prošlog vijeka u anketi izjavili da vrtić zamišljaju kao indijanski šator, arhitekta Pavle Popović latio se posla i uspio da arhitektonski dočara i oblikuje želju mališana, pa je u nikšićkom naselju Humce sagrađen vrtić „Sunce“. Za pomenuti vrtić, čiji krov je izgrađen u obliku kupola, Popović je dobio jednu od najznačajnijih republičkih nagrada iz oblasti arhitekture, nagradu „Borbe“.

I danas, nakon pet decenija, u „indijanskom šatoru“ iz dječijih snova je jednako toplo, veselo, maštovito i zabavno. Kada kročite u vrtić obasja vas sunce osmijeha i topline. Ali kada podignete pogled shvatite da je krov tog „čarobnog šatora“ popustio, jer gotovo da nema prostorije gdje voda, kada je jača kiša, ne prodire. Tako je bilo i nedavno, kada je velika kiša u Nikšiću padala nekoliko dana, a u vrtiću bile postavljene posude jer je sa plafona voda curila.

„Ovo je vrtić koji je napravljen sedamdesetih godina i prilično je star. Što se tiče krova to je naš najveći problem. Kiša koja je padala nekoliko dana unazad izazvala je probleme i roditelji su bili zabrinuti. Najviše je bilo na ulaznom dijelu, gdje je bilo malo većeg protoka vode. Po učionicama je bilo sporadično curenje, ali i to svakako nije prijatno. Vremenske prilike su se poboljšale, tako da je majstor već bio na krovu i uradio ono što je mogao da sanira i otkloni. U narednom periodu još predstoje neki radovi“, kazala je Snežana Zogović, direktorica Javne predškolske ustanove (JPU) „Dragan Kovačević“.

Prema njenim riječima, njihovom i zahtjevu Savjeta roditelja, odmah je izašla u susret lokalna uprava i resorno Ministarstvo tako da očekuju da kompletna sanacija krova bude urađena tokom ljeta, kada mališani budu na raspustu, kako bi nastavnu godinu dočekali sa rekonstruisanim krovom.

„Taj problem datira godinama unazad i na tom krovu je bilo intervencija, ali u pitanju je velika površina, zahtjevan krov sa kupolama, a voda nađe svoj put. Sve što možemo mi radimo da saniramo. U saradnji sa Savjetom roditelja, lokalnom samoupravom i resornim Ministarstvom, postigli smo dogovor da ove godine saniramo ono što se može, jer sad vremenske prilike ne dozvoljavaju neku veću intervenciju, i da sačekamo ljepše vrijeme i taj krov konačno zamijenimo. Ministar je obećao da će opredijelti sredstva za krov“, kazala je Zogović.

Savjet roditelja JPU „Dragan Kovačević“, prema riječima Mirka Pavićevića, člana Savjeta, „svakodnevno je na vezi sa majstorima i budno prate privremenu sanaciju krova“.

Zogović
Zogovićfoto: Svetlana Mandić

„Roditelji su nam govorili da krov prokišnjava, da su kante po objektu, da se plaše da će imati problema sa strujom, jer ima mjesta gdje voda prolazi kraj struje i boje se kratkih spojeva i za zdravlje djece. Nećemo odustati od ideje da se krov sanira do kraja. Vjerujemo da će ova privremena sanacija pomoći da se ova zima prezimi i da djeca budu na suvom, a da onda na proljeće počnemo sa pripremama oko zamjene krova. Usaglašeno je da je krov propao i da treba da se mijenja“, kazao je Pavićević.

JPU „Dragan Kovačević“ ima 20 vaspitnih jedinica, a ove godine je upisano oko 2.200 mališana.

„U svim vaspitnim jedinicama intervenišemo gdje treba. Ovakav problem nemamo ni u jednoj vaspitnoj jedinici, jer su pojedine rekonstruisane, a određeni dio je novih. Ulaganja uvijek treba u svaki objekat, ali ovo je najveći problem što se tiče nikšićkih vrtića“, kazala je direktorica JPU „Dragan Kovačević“.

Pavićević
Pavićevićfoto: Svetlana Mandić

Što se grijanja tiče, kako je istakla, za sada nemaju nikakvih problema – učionice su tople, djeca su zadovoljna, a samim tim i roditelji i zaposleni.

„Većina naših objekata se grije na struju i zadovoljni smo. Tokom ljeta je u centralnom vrtiću urađena rekonstrukcija kotla. Imali smo neke zalihe lož ulja od prošle godine, uspjeli smo da dobijemo i ove godine – resorno Ministarstvo je opredijelilo to što nam je potrebno za ovaj predstojeći period. Za sada nijesmo imali nikakvih problema, učionice su tople i svi smo zadovoljni“, kazala je Zogović.

Još da tokom ljeta krov bude rekonstruisan i zadovoljstvo će bilo potpuno. Mada, ne bi bilo na odmet da se uradi i fasada, kao i stolarija.

Bonus video: