Očišćene i pripremljene vještačke platforme za gniježđenje pelikana na Skadarskom jezeru

"Pelikani se gnijezde isključivo na malim plutajućim ostrvima. Uslijed prirodnih procesa na staništu koji dovode do otežanog gniježđenja, kao i uznemiravanja od strane krivolovaca, potrebno je stalno praćenje ove osjetljive populacije"

2496 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

Služba zaštite i ambijentalne higijene Nacionalnog parka Skadarsko jezero pripremila je vještačke platforme za gniježđenje pelikana, očistila ih i vratila u prvobitni položaj jer su se usljed nevremena nasukale.

Kako je saopšteno iz Nacionalnih parkova Crne Gore, osnovni cilj izrade i postavljanja platformi je poboljšanje uslova gniježđenja pelikana, zaštita njihove populacije i unaprjeđenje staništa u skladu sa Programom upravljanja za 2022. godinu.

"Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore je u saradnji sa partnerima krajem prošle godine u okviru projekta Pannonia Adra Connection - PA.CON realizovalo projektnu aktivnost postavljanja platformi za gniježđenje pelikana u rezervatu Pančeva oka što doprinosi poboljšanju uslova za gniježđenje ove zakonom zaštićene vrste. Pelikani se gnijezde isključivo na malim plutajućim ostrvima. Uslijed prirodnih procesa na staništu koji dovode do otežanog gniježđenja, kao i uznemiravanja od strane krivolovaca, potrebno je stalno praćenje ove osjetljive populacije. No, prije svega, neophodno je zajedničko djelovanje i aktivnosti svih nadležnih institucija, NVO i ukupne društvene zajednice, posebno lokalnih zajednica, kako bi se umanjili negativni efekti prirodnih procesa, i uznemiravanje ptica kojem su izloženi, dovelo na najmanju moguću mjeru", navodi se u saopštenju.

platforma za gniježđenje pelikana
foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

Dodaje se da jedan od ključnih rezultata postavljanja platformi više od decenije, predstavlja rast brojnosti gnijezdećih parova populacije pelikana.

platforma za gniježđenje pelikana
foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

"Početkom ove godine kolonija je dva puta neuspješno gnijezdila, a zabilježeni su slučajevi ptičjeg gripa i uznemiravanja staništa od strane krivolovaca", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: