HIV ove godine potvrđen kod još 32 osobe

Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, iz IJZ-a upozoravaju da se oboljeli i dalje suočavaju sa stigmom i diskriminacijom u društvu, ali i u zdravstvenom sistemu

21424 pregleda 0 komentar(a)
U Podgorici i na primorju 82 odsto od ukupnog broja inficiranih, Foto: Shutterstock
U Podgorici i na primorju 82 odsto od ukupnog broja inficiranih, Foto: Shutterstock

Od početka godine do kraja novembra u Crnoj Gori registrovana su 32 nova slučajeva HIV virusa, više nego 2021. i 2020. godine zajedno.

”U Crnoj Gori je u 2021. godini registrovano 13 osoba inficiranih HIV-om. Tokom ove godine, do kraja novembra registrovane su 32 osobe, od kojih su skoro trećina osobe koje imaju dijagnostikovanu HIV infekciju od ranije, koristili su terapiju u drugoj državi, ali su od ove godine na terapiji u našoj zemlji”, kazali su “Vijestima” iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

U ovoj ustanovi prošle sedmice organizovano je besplatno i povjerljivo testiranje na HIV i hepatitise, a tvrde da je interesovanje bilo nešto veće u odnosu na prethodne dvije godine.

Ipak, poručili su da moraju da ulože dodatne napore u samu medijsku promociju testiranja.

”Podaci o broju osoba koje su testirane tokom obilježavanja Evropske nedjelje testiranja na HIV i hepatitise se još prikupljaju”, odgovorili su iz IJZ-a.

Prema podacima ove ustanove, iz Registra, na kraju 2021. godine sa HIV-om je živjelo 266 osoba, od kojih 237 muškaraca i 29 žena.

”Što čini da je registrovana prevalencija ove infekcije u Crnoj Gori 0,04 odsto. Korišćenjem epidemioloških modela, procjenjuje se da je stvarni broj osoba koje u našoj zemlji žive sa HIV-om oko 400, pa se smatra da nešto oko jedne petine inficiranih nije dijagnostikovano, to jest nisu svjesni svog HIV statusa”, naglasili su iz IJZ-a.

Prvi slučaj HIV infekcije u Crnoj Gori je registrovan 1989. godine i od tada do kraja 2021. godine, registrovana je ukupno 331 osoba inficirana HIV-om, od kojih je 47 odsto u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu AIDS-a.

”U istom periodu 65 osoba je umrlo od AIDS-a”, naglasili su iz IJZ-a.

U ovoj ustanovi tvrde da se najveći broj HIV infekcija (76 odsto) dijagnostikuje u uzrastu od 20 do 39 godina, a značajno veći broj inficiranih su muškog pola.

”Najčešći put prenosa infekcije (88 odsto slučajeva) je preko nezaštićenog seksualnog odnosa”, upozorili su.

Iz IJZ-a su kazali da je najveći broj registrovanih u Podgorici, 44 odsto, i u primorskoj regiji, 38 odsto.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti”, iz IJZ su rekli da se i dalje uočava smanjenje trenda umiranja osoba sa AIDS-om u odnosu na porast registrovanih osoba sa HIV-om, što se svakako može objasniti efektima terapije.

”Osobe koje žive sa HIV-om u Crnoj Gori se liječe savremenim antiretrovirusnim ljekovima i terapija se propisuje na Klinici za infektivne bolesti KCCG. Laboratorijsko praćenje uspjeha terapije se vrši u Institutu za javno zdravlje, a edukativno savjetovanje, takozvana pozitivna prevencija, u Savjetovalištu za HIV koje se nalazi u Institutu”, kazali su.

Iz IJZ su odgovorili i da kovid-19 pandemija nije mnogo promijenila položaj osoba koje žive sa HIV-om, “ne više nego ostalih pacijenata”.

”U početku pandemije je postojao strah i zabrinutost kako doći do izabranog doktora i do ostalih službi u koje povremeno moraju doći zbog prirode bolesti i praćenja iste. Međutim, dobra saradnja između Infektivne klinike Kliničkog centra i Instituta za javno zdravlje, posebno Savjetovališta za HIV, sa Udruženjem pacijenata, omogućila je da pacijenti ne budu bez terapije, da brže dođu do savjeta ljekara koji ih vodi, a bez izlaganja čekanju u redovima. Takođe, sprovedena je organizovana vakcinacija protiv kovid-19 osoba koje žive sa HIV-om u okviru Savjetovalista za HIV i Odjeljenja za imunizacije u Institutu za javno zdravlje, pa su svi pacijenti koji su izrazili želju da budu vakcinisani obavili vakcinaciju”, pojasnili su iz IJZ.

Bonus video: