Majdan pošumljen sa stotinu sadnica

„Svrha pošumljavanja je bila da se kod mladih sa ovog područja podigne svijest o značaju zaštite životne sredine i očuvanja biodiverziteta. Učesnici su bili zadovoljni učešćem u akciji i izrazili su želju da se nastavi sa sličnim aktivnostima“, kazala je koordinatorka projekta Snežana Danilović

3686 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO Media tim
Foto: NVO Media tim

Napušteni majdan u selu Lukovo, dvanaest kilometara od Nikšića, koji je pretvoren u deponiju i zbog urušavanja puta predstavlja opasnost za učesnike u saobraćaju, pošumljen je sa stotinu sadnica borova, bagrema, smrče, jasena i drugih autohtonih biljaka.

Pošumljavanje je realizovano u sklopu projekta "Za zeleni majdan-vratimo dug prirodi" kojeg sprovodi NVO „Media team“ u partnerstvu sa „Agro eko Lukovo“, i uz podršku Ministarstva za kapitalne investicije. U akciji pošumljavanja učestvovali su učenici i nastavnici Osnovne škole „Dušan Đukanović“ sa Lukova, volonteri nevladinih organizacija koje realiziju pomenuti projekat i članovi NVO „Romsko srce“.

„Svrha pošumljavanja je bila da se kod mladih sa ovog područja podigne svijest o značaju zaštite životne sredine i očuvanja biodiverziteta. Učesnici su bili zadovoljni učešćem u akciji i izrazili su želju da se nastavi sa sličnim aktivnostima“, kazala je koordinatorka projekta Snežana Danilović.

Sa akcijom pošumljavanja, prema riječima Danilović, ne završava se njihova briga oko majdana.

„U nastavku projekta planiramo da postavkom takozvanog "zelenog živog zida" od biljnih vrsta koje su skromne u pogledu zahtjeva prema staništu i informacionim tablama utičemo na svijest lokalnog stanovništva da ne odlaže otpad na ovom lokalitetu“, kazala je Danilović.

Pored majdana prolazi put koji od Nikšića vodi do poznatog turističkog centra Vučje i koji je u lošem stanju, a pojavom klizišta došlo je i do urušavanja dijela puta. Zbog toga, tokom trajanja projekta ide i kampanja „Neka bude čisto – da vozim sigurno“.

„Kampanja ima za cilj podizanje svijesti mladih, lokalnog stanovništva i učesnika u saobraćaju o značaju zaštite životne sredine i veće bezbjednosti u saobraćaju, kao i apel nadležnima za sanaciju puta Nikšić – Vučje koji je u jako lošem stanju“, kazala je koordinatorka NVO „Media team“.

Pomenute nevladine organizacije već su realizovale projekte vezane za majdan, a sve u cilju da zapušteni lokalitet koji je pretvoren u deponiju postane zelena oaza. U tu svrhu organizovali su i nekoliko akcija pošumljavanja.

Bonus video: