Stanić: Nabavkom stacionarnih radarskih sistema do veće sigurnosti

Poslanički klub SDP-a će amandmanski tražiti da se u budžetu za 2023. obezbijedi iznos od 2,2 miliona eura za nabavku i instaliranje stacionarnih radarskih sistema

2497 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić kazao je da bi svakoga u državi trebalo da zabrine podatak da će broj smrtno stradalih na crnogorskim putevima ove godine biti najveći u protekloj deceniji.

"Za 11 mjeseci je poginulo 68 naših sugrađana, dok se broj teško povrijeđenih mjeri stotinama. Zbog toga je nužno sprovesti svaku moguću mjeru kako bi se ovaj crni talas prekinuo", saopštio je Stanić.

Najavio je da će poslanički klub SDP-a amandmanski tražiti da se u budžetu za 2023. godinu obezbijedi iznos od 2,2 miliona eura za nabavku i instaliranje stacionarnih radarskih sistema. Podsjetio je da SDP to zahtijeva već šest godina.

"Crna Gora je jedina zemlja regiona koja nema sistem stacionarnih radara koji višestruko pomaže saobraćajnoj policiji u kontroli saobraćaja posebno tokom turističke sezone. Svjedoci smo brojnih saobraćajnih nesreća u kojima je samo u oktobru stradalo 11 ljudi", ističe Stanić.

Kazao je da bi se stacionarni radarski sistemi prioritetno postavili u područjima gradskih naselja u blizini škola, vrtića i zdravstvenih ustanova, a na magistralnim putevima na mjestima na kojima su česte saobraćajne nezgode.

"Na ovaj način se značajno povećava sigurnost odgovornih učesnika u saobraćaju, dok se vrši dodatno sankcionisanje bahatih vozača koji svojim ponašanjem ugrožavaju živote i imovinu građana", naglašava Stanić.

Uvođenjem tih sistema bi se smanjila potreba i za prisustvom većeg broja saobraćajnih policajaca, čime bi se u kratkom periodu izvršile uštede u budžetu, zaključuje funkcioner SDP-a.

Bonus video: