U Nikšiću posađeno 13 sadnica jasena

Cilj akcije je da je preuzimanjem pojedinačne odgovornosti i alarmiranjem javnosti na ozbiljnost problema zagađenosti vazduha moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou

3463 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Ozon
Foto: Ozon

U ovogodišnjoj regionalnoj akciji „Drvo prijateljstva“ u 11 gradova, među kojima su i Nikšić i Podgorica, posađeno je preko 800 stabala. Akcija se, na inicjativu Evropskog fonda za Balkan, četvrtu godinu zaredom realizuje u gradovima Zapadnog Balkana, a po prvi put učešće je uzeo i grad pod Trebjesom, gdje je uz jednu od najfrekfantnijih saobraćajnica, Bulevar „13. jul“, posađeno 13 sadnice jasena.

„Kako je cilj akcije borba protiv aerozagađenja , a Nikšić je po tom pitanju decenijama jedna od najugroženijih životnih sredina u Crnoj Gori, vjerujemo da je ozelenjavanje grada jedna od prijeko potrebnih mjera i nadamo se da će u narednom periodu biti sve više ovakvih akcija“, kazao je Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta „Ozon“, organizacije koja od prve godine učestvuje u akciji „Drvo prijateljstva“.

Gradovi u zemljama Zapadnog Balkana su godinama na listi najzagađenijih u svijetu, a upravo sadnja drveća može pomoći da sa ta slika promijeni.

foto: Ozon

„Ako znamo da smo do 1. novembra u Nikšiću imali 36 dana sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti PM10 suspendovanih čestica, čime je premašena dozvoljena godišnja granica po broju dana sa prekoračenjima, važno je sada, kad je već i sezona grijanja uveliko počela, skrenuti pažnju na važnost čistog vazduha, kako za javno zdravlje, tako i za životnu sredinu“, istakao je Perović.

Cilj akcije, koja je primjer regionalne saradnje i zajedničkih napora da se podigne svijest o jednom od gorućih problema u regionu, zagađenju vazduha kao direktnom uzroku mnogih bolesti, zdravstvenih problema i hiljada prevremenih smrti, je da je preuzimanjem pojedinačne odgovornosti i alarmiranjem javnosti na ozbiljnost problema zagađenosti vazduha moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

„Posebna vrijednost akcije je insistiranje na planskom ozelenjavanju određenim vrstama, što bi trebalo da bude praksa, umjesto stihijskog sađenja koje nekada izazove mnogo veće štete nego korist“, rekao je direktor „Ozona“.

foto: Ozon

U akciji sađenja, pored Ekološkog pokreta „Ozon“ učešće je uzela i Opština Nikšić i Komunalno preduzeće.

"Opština pruža maksimalnu podršku svim akcijama koje se tiču uređenja prostora i zaštite životne sredine. Naročito podržavamo eko-programe i apsolutno pohvaljujem saradnju između nevladinog sektora i Opštine Nikšić”, kazao je Đorđije Manojlović, sekretar Sekretarijata uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Pored Nikšića i Podgorice, drveće je posađeno i u Beogradu, Boru, Smederevu, Sarajevu, Skoplju, Prištini, Peći, Tirani i Zenici.

Bonus video: