Đeka: Nije teško uočiti rodni jaz koji postoji u društvu

Đeka je poručio da su žene u mnogim prilikama svojom odgovornošću, posvećenošću, znanjem i snagom opravdale liderske crte karaktera

1479 pregleda 1 komentar(a)
Đeka, Foto: Boris Pejović
Đeka, Foto: Boris Pejović

Ministar ljudskih i manjinskih prava, Fatmir Đeka, poručio je da nije teško uočiti rodni jaz koji postoji u društvu kada imamo u vidu da samo 37 odsto muškaraca u Crnoj Gori smatra da su žene i muškarci jednaki, a 74 odsto žrtava seksualnog nasilja nikada neće prijaviti nasillje.

On je poručio da je potreban snažan zakonodavni i praktični okvir koji će ženama i djevojčicama obezbijediti prostor za dostizanje njihovih punih kapaciteta, ali da su jednako neophodni čvrsti i efikasni institucionalni mehanizmi koji će im osigurati puno ostvarivanje zagarantovanih prava.

Đeka je poručio, kako se navodi u saopštenju Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, da su žene u mnogim prilikama svojom odgovornošću, posvećenošću, znanjem i snagom opravdale liderske crte karaktera, ali da je opet današnja tema nasilja okupila sve relevantne aktere.

Prema njegovim riječima a imajući na umu realnost koju žive žene i djevojčice u Crnoj Gori, vrijeme je da osnažimo temelje na kojima počiva crnogorsko društvo i da svako treba da počne od sopstvene svijesti i odgovornosti.

Đeka je poručio da se sa mikronivoa mogu generisati promjene koje će imati domino efekat na društvo u cjelini, te da je siguran u snagu tog potencijala.

Đeka je naglasio da je kampanja "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama i rodno zasnovanog nasilja“ poziv svima da kvalitetnije posvete pažnju toj temi, da se upoznaju sa implicitnim vidovima diskriminacije, ali i da preventivno reagujemo.

On je zaključio da ne smijemo da čekamo snažne potrese, u vidu femicida, jer je svaki momenat važan i svaki momenat se broji.

Bonus video: