Stevović: U Savjetovalištu za mlade sprovode se aktivnosti na prevenciji i suzbijanju širenja HIV infekcije

Bojana Mirović iz Savjetovališta za mlade je ukazala na značaj testiranja na HIV, naročito kod rizičnih grupa

2212 pregleda 0 komentar(a)
Sa održanog događaja, Foto: Dom zdravlja Tivat
Sa održanog događaja, Foto: Dom zdravlja Tivat

U okviru Doma zdravlja Tivat u Savjetovalištu za mlade, sprovode se aktivnosti na prevenciji i suzbijanju širenja HIV infekcije.

To je poručila direktorica Doma zdravlja Tivat, Danica Stevović.

"Edukativnom radionicom za učenike i zainteresovane građane, na temu HIV infekcije, Dom zdravlja Tivat obilježio je 01. Decembar – Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a", navodi se u saopštenju Doma zdravlja Tivat.

Stevović je, kako navode, u uvodnom obraćanju govorila o značaju efikasnog, održivog i sveobuhvatnog odgovora na HIV/AIDS epidemiju.

O načinu prenošenja, kliničkom toku, kao i dijagnozi i terapiji HIV infekcije govorila je Bojana Mirović iz Savjetovališta za mlade.

Mirović je ukazala na značaj testiranja na HIV, naročito kod rizičnih grupa i pojasnila da je HIV/AIDS vezan za rizično seksualno ponašanje bez koršćenja zaštite, upotrebu zaraženih igala kod korisnika psihoaktivnih supstanici i za ostale ugrožene kategorije.

Ona je naglasila da se u svakodnevnom radu koristi skrining test na HIV iz krvi – ELISA HIV test, kao i da se u Domu zdravlja Tivat uzorkovanje krvi sprovodi svakog utorka, a analiza krvi u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, u Podgorici.

Prema njenim riječima, osnovni princip liječenja je da se prvo liječi postojeća oportunistička infekcija i tek potom se uvode antiretroviralni lijekovi.

"U Crnoj Gori postoje adekvatni lijekovi za pacijente koji su inficirani HIV – om. To su lijekovi iz grupe antiretroviralnih lijekova najnovije generacije. Terapijski protokol koji se koristi u Crnoj Gori u skladu je sa preporukama koje izdaje "European AIDS Clinical Society“ i u našoj zemlji su dostupne pojedine kombinacije antiretroviralnih lijekova. Ova vrsta ljekova ne ubija virus, ali sprečava razmnožavanje virusa remeteći njegov normalni životni ciklus. Veoma je važno da pacijenti redovno i ispravno koriste terapiju, jedino tako se može postići terapijska uspješnost“, navela je Mirović.

U okviru radionice, na temu nasilja nad ženama, generalno, ali i kroz prizmu bolesti zavisnosti, govorila je pecijalista ginekologije u Domu zdravlja Tivat, Julija Samardžić.

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a ove godine obilježava pod sloganom: "Izjednači!”, kako bi se, kako navode, još jednom naglasalile nejednakosti koje usporavaju napredak u borbi sa HIV/AIDS-om.

Bonus video: