Evropska unija u Crnoj Gori slavi ljudska prava nizom aktivnosti

Onlajn nagradna igrica "Ljudska prava na dlanu" trajaće do 10. decembra, nakon čega će biti proglašen pobjednik, dok će fotografije umjetnika Miše Šnajderberga, biti izložene u Evropskoj kući do 14. decembra, navodi se u saopštenji

1216 pregleda 0 komentar(a)
Izložba "Zapitaj se", Foto: EU info centar
Izložba "Zapitaj se", Foto: EU info centar

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Evropska kuća spremili su niz aktivnosti povodom Dana ljudskih prava 10. decembra, pa od danas počinje tradicionalna onlajn nagradna igrica dok će izložba fotografija biti otvorena u Evropskoj kući, navodi se saopštenju Evropske kuće.

Onlajn nagradna igrica "Ljudska prava na dlanu" trajaće do 10. decembra, nakon čega će biti proglašen pobjednik, a dostupna je na sajtu www.pravanadlanu.me.

"Igrica se sastoji od različtih polja posvećnih ljudskim pravima, po kojima se takmičari kreću bacanjem kockice. Svi koji osvoje 50 i više bodova od mogućih 81, kvalifikuju se za nagradu, odnosno paket luksuznog EU promo materijala, koji potpisuju domaći modni i kreatori nakita", ističe se u saopštenju.

Kako kažu, "tri pobjednika biraće se nasumičnim izborom iz baze kvalifikovanih takmičara, dok će rezultat biti objavljen na društvenim mrežama Evropske kuće".

Dodaju da osim toga, za zainteresovane je od danas otvorena i izložba fotografija "Kings and Queens" fotografa i umjetnika Miše Šnajderberga poznatijeg po imenom Snorela i biće dostupna, do 14. decembra u Evropskoj kući.

Kako kažu, riječ je o međunarodno priznatoj seriji fotografija dreg kraljeva i kraljica sa svojim drugim polovinama, odnosno samima sobom. Svaka slika prikazuje dvije ličnosti iste osobe, korišćenjem foto montaže.

Osim ovih događaja, u toku je i kampanja posvećena borbi protiv rodno zasnovanog nasilja "#Zapitaj_se".

"Glavni dio kampanje jesu fotografije na kojima duplom ekspozicijom pretapaju fotografije žena i slomljenih predmeta, čime umjetnica Nada Vojinović ukazuje da nasilnik osobu nad kojom vrši nasilje vidi kao objekat, a ne ljudsko biće", navodi se u saopštenju.

Ističu da su fotografije praćene i jakim psihološkim porukama, kojima je cilj da se posmatrač zapita o svojim stavovima i ponašanjima, koji mogu dovesti do nasilja, podržati ga ili opravdati.

Izložba će biti predstavljena na Pravnom fakultetu Crne Gore, od 5. decembra.

"Iste fotografije trajno će biti izložene i na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, kao i na Ekonomskom, Medicinskom, Građevinskom i Arhitektonskom fakultetu u Podgorici", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: