Direktorat za zaštitu i spasavanje: Trening centar za zaštitu i spasavanje da bude mjesto zajedničkih uspjeha

Poručili su da im je namjera bila da pozovu na saradnju uvažavajući različitost nadležnosti

4528 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Direktorat za zaštitu i spasavanje Ministarstva unutrašnjih poslova reagovao je na tekst "Tripković: Vatrogasci-spasioci prekinuće bilo kakvu saradnju sa Direktoratom za zaštitu i spasavanje", objavljen na portalu Vijesti.

Reagovanje prenosimo integralno:

"Sa žaljenjem konstatujemo da su vatrogasci-spasioci pogrešno shvatili i loše razumjeli našu namjeru da budući Trening centar za zaštitu i spasavanje bude mjesto zajedničkih uspjeha i unapređenja sistema zaštite i spasavanja.

Niko u Direktoratu za zaštitu i spasavanje MUP-a nije imao namjeru da minimizira ili devalvira mjesto i ulogu službi zaštite i spasavanja i vatrogasaca-spasilaca u razvoju ovog važnog sistema. Naprotiv, namjera nam je bila da pozovemo na saradnju uvažavajući različitost naših nadležnosti i da posvećenim angažmanom i mudrim odlukama zajednički transformišemo sistem u bolji i kvalitetniji.

To građani i profesionalna javnost očekuju od nas. Ne moramo se podsjećati na svoje obaveze, znamo ih to je jasno, ali zato treba da zajednički odgovorimo savremenim izazovima i zajednički osmislimo viziju budućeg sistema uvažavajući ono što su najzahtjevniji standardi u ovoj oblasti. U nama imate iskrenog saveznika za tu aktivnost.

Mi u proteklih desetak godina jesmo realizovali brojne projekte višemilionske vrijednosti i to isključivo uz angažovanje kapaciteta službenika Direktorata za zaštitu i spašavanje u pripremi projektne dokumentacije i vođenja projektnih aktivnosti. Kroz te projekte smo dobili značajnu opremu, realizovali brojne obuke i edukovali veliki broj spasilaca i građana. Benefite tih aktivnosti su prepoznali svi u sistemu i složićete se da je to bio odgovoran odnos prema teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi naša država. Ponosni smo na tu činjenicu, jer nas i na regionalnom i međunarodnom nivou zbog takvog odnosa prepoznaju kao kredibilnog i pouzdanog partnera koji svojim kompetencijama zaslužuje poštovanje i dobija vrijedne grantove za unapređenje ovog sistema. Isto smo tako i ponosni što su službe zaštite i spasavanja bile, najčešće, sastavni dio tih projekata i što smo saradnju cijenili uspješnom i korektnom.

Takođe, posjećamo da se Direktorat za zaštitu i spasavanje MUP-a, kao dio sistema državne uprave, bavi administrativnim poslovima, ali i sprovođenjem preventivnih, operativnih i sanacionih mjera i aktivnosti zaštite i spasavanja, a da službe zaštite i spasavanja svoj puni profesionalni angažman pokazuju uglavnom operativnim djelovanjem na terenu. To je razlika među nama i ne dozvolimo da nas ta razlika razdvaja, jer je mnogo više onoga sto nas povezuje.

Zaključujemo, jedna dobra namjera i jedna dobra vijest za ukupan sistem zaštite i spasavanja u Crnoj Gori, što otvaranje Nacionalnog trening centra za zaštitu i spasavanje, koji Crna Gora nije imala, jeste, doživljena je kao kritika na račun rada vatrogasaca-spasilaca što svakako nije bila namjera."

Bonus video: