Inspekcija ne vidi da prevoznici dižu cijene

Privatnici tvrde da im propisi omogućavaju izdavanje papirnih karata, ali i povećanje cijena karata

25138 pregleda 27 komentar(a)
Komunalna inspekcija nije utvrdila nepravilnosti (ilustracija), Foto: Shutterstock
Komunalna inspekcija nije utvrdila nepravilnosti (ilustracija), Foto: Shutterstock

Komunalna inspekcija Glavnog grada obavila je od 21. do 29. novembra 25 kontrola po službenoj dužnosti i inicijativama sugrađana zbog odbijanja privatnih prevoznika da koriste jedinstvenu elektronsku kartu, ali nijesu naišli na nepravilnosti.

”Izvršen je inspekcijski nadzor i inspektori za drumski saobraćaj na licu mjesta nijesu konstatovali povećanje cijena na kontrolisanim linijama. U skladu sa Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju u toku kontrole prevoznici su izdavali vozne karte. Za nepoštovanje ugovora nadležan je sud u Podgorici”, kazali su iz Komunalne inspekcije Glavnog grada.

Izvršni direktor “Gradskog saobraćaja PG” Haris Alivodić juče je “Vijestima” kazao da su mejlom obavijestili Glavni grad da prelaze na papirne karte, te da im Odluka o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika to dozvoljava. On tvrdi i da nijesu ukinuli elektronsku kartu, ali da svakodnevno imaju pritužbe putnika kojima u Glavnom gradu ne žele da izdaju elektronsku kartu za linije njihovog, privatnog prevoznika, što je u suprotnosti sa propisima.

Alivodić je istakao da je inspekciji prijavio gradsko preduzeće “Putevi” jer je odobren red vožnje po kojem im Glavni grad “uzima” putnike, te upitao na osnovu koje odluke to gradsko preduzeće dobija linije. On je naglasio da su privatni prevoznici zloupotrijebljeni, opada im posao, ne dozvoljava se povećanje cijene karata, dok Glavni grad za to vrijeme, iz budžeta građana, kupuje autobuse i postavlja ih “na izmišljene linije”. Alivodić je rekao i da je cijena nafte od 2020. godine porasla za više od 100 odsto, kao i da bi za prevoznike bilo značajno da poskupe karte za pet eura.

On je rekao da, prema Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju, cjenovnik usluga u linijskom gradskom i prigradskom prevozu utvrđuje prevoznik, kao i da će Ustavnom sudu, nakon što se formira, predati inicijativu za ocjenu ustavnosti.

”Zato što su našu djelatnost nezakonito svrstali u Zakon o komunalnim djelatnostima, koji nema veze sa našom djelatnošću”, rekao je Alivodić.

Iz Komunalne inspekcije su saopštili da se nadzor u dijelu kontrole javnog prevoza pojačano vrši i da sugrađani mogu da podnose inicijative na dežurni broj telefona 067 245 79

Iz Glavnog grada su prethodno “Vijestima” odgovorili da privatni prevoznici koji odbijaju da prihvate jedinstvenu elektronsku kartu za gradski prevoz, izdatu u Glavnom gradu, na taj način krše važeći ugovor i propise i rizikuju kaznu Komunalne inspekcije.

”Vijestima” se prethodnih dana obratilo više stanovnika Podgorice, tvrdeći da privatnici odbijaju da prihvate elektronsku, insistirajući da izvade mjesečnu kartu u njihovoj poslovnici.

Zbog toga su mnogi od njih, da bi na primjer mogli da putuju javnim prevozom od kuće do posla, morali da izvade nove mjesečne karte u poslovnici “Gradski saobraćaj PG”, za prevoz njihovim i autobusima prevoznika BLT-a.

Na primjer, neki od putnika platili su kartu 42, umjesto dosadašnjih 30 eura, za prevoz BLT autobusima linijom Podgorica - Mataguži, koju jedino drži taj privatni prevoznik. Ta nova karta, za razliku od elektronske koja je bila jeftinija 12 eura, važi samo za prevoz njihovim autobusima. U jednom pravcu, umjesto dosadašnjih 0,90 eura, građani jednokratnu kartu plaćaju 1.40.

Vlasnik autoprevoza “BLT” Janko Bulatović upitan o poskupljenju karata kazao je juče za “Boje jutra” TV Vijesti da su vratili stari cjenovnik, zbog povećanja cijena nafte i da su ga predali Sekretarijatu za saobraćaj na ovjeru. Rekao je da su prinuđeni na ovaj korak i da su o tome obavijestili putnike. Bulatović je kazao i da više ne važi elektronska karta od 100 minuta. I on je odgovorio da građani mogu da koriste i jedinstvenu elektronsku kartu i njihovu, papirnu, ali je kazao da će to raditi sigurno do polovine decembra.

Bonus video: