Ministarstvo pravde raspisalo javni poziv NVO za predlaganje kandidata za člana Radnog tima

Ministarstvo planira izradu analize, kojom bi se utvrdila odgovornost svih sudija i državnih tužilaca koji su u prethodnom periodu nestručno i nesavjesno obavljali funkciju

517 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Twitter/@PravdaCG
Foto: Twitter/@PravdaCG

Ministarstvo pravde raspisalo je javni poziv nevladinim organizacijama (NVO) za predlaganje kandidata za člana Radnog tima za izradu Analize stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu.

Ministarstvo je, kako je saopšteno, planiralo izradu analize, kojom bi se utvrdila odgovornost svih sudija i državnih tužilaca koji su u prethodnom periodu nestručno i nesavjesno obavljali funkciju.

Predstavnik NVO u radnom tijelu treba da ima prebivalište u Crnoj Gori, iskustvo u oblasti na koju se odnosi pitanje koje sagledava ili normativno uređuje radno tijelo, da nije član organa političke partije, javni funkcioner, državni službenik, odnosno namještenik.

Od dokumentacije se dostavlja dokaz da je NVO upisana u registar, fotokopija njenog statuta, dokaz da je u prethodne tri godine sprovela istraživanje, izradila dokument, organizovala skup ili realizovala projekat usmjeren na unapređenje stanja u određenoj oblasti.

Navodi se da je potreban dokaz da je NVO predala poreskom organu prijava za prethodnu fiskalnu godinu i izjava lica ovlašćenog za njeno zastupanje o tome da više od polovine članova organa upravljanja nijesu članovi organa političkih partija, javni funkcioneri, rukovodeća lica ili državni službenici, odnosno namještenici.

"Potrebna je i izjava predstavnika NVO da prihvata da ga predloži kao svog kandidata u radnom tijelu", kaže se u javnom pozivu.

Rok za dostavljanje kandidatura je deset dana od objavljivanja javnog poziva.

Bonus video: