Dukaj u posjeti SAD-u: Jačanje saradnje u oblasti sajber bezbjednosti

Ministar javne uprave sastao se u Vašingtonu sa timom Biroa za sajber prostor Stejt Dipartmenta

2315 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Ministarstvo javne uprave
Foto: Ministarstvo javne uprave

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj, istakao je značaj američke pomoći vezano za obuku ekspertskog kadra, organizovanje sajber vježbi, i posebno pomoći u koncipiranju i organizaciji rada buduće Agencije za sajber bezbjednost.

Dukaj se sastao danas u Vašingtonu sa timom Biroa za sajber prostor Stejt Dipartmenta, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Sagovornici su na sastanku naglasili kvalitet savezništva i saradnje Crne Gore i SAD-a u oblasti sajber bezbjednosti.

Dukaj je, kako navode, američkoj strani predložio konkretne modele za nastavak saradnje, posebno u vezi sa usvajanjem Zakona o informacionoj bezbjednosti, koji predviđa osnivanje nacionalne Agencije za sajber bezbjednost.

Dukaj je posebno apostrofirao značaj američke pomoći vezano za obuku ekspertskog kadra, organizovanje sajber vježbi, i posebno pomoći u koncipiranju i organizaciji rada buduće Agencije, kroz potencijalni program podržan od strane SAD-a, a koji bi bio organizovan u međusobnoj saradnji Biroa za sajber prostor Stejt Dipartmenta i Ministarstva javne uprave.

Predstavnici Biroa za sajber-prostor Stejt Dipartmenta izrazili su, kako je saopšteno, zahvalnost Dukaju za konkretne prijedloge i obećali da će ih razmotriti i pokušati da nađu način da se isti realizuju.

Maraš Dukaj u SAD
foto: Ministarstvo javne uprave

Poručeno je da je dogovoren nastavak saradnje posredstvom Ambasade SAD u Podgorici.

"Tokom posjete Vašingtonu, Dukaj se sastao i sa menadžmentom renomirane QBE organizacije, sa ekspertizom u oblasti sajber bezbjednosti i bogatim iskustvom na polju jačanja sajber otpornosti širom svijeta, koji su ga upoznali sa programima i edukativnm treninzima koje su u prilici realizovati u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.