Dnevni centar i Crveni krst iz Nikišića udružili mladost i iskustvo

Organizovana akcija povodom obilježavanja 147 godina Crvenog krsta Crne Gore

4575 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nije prvi put korisnicima Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić da obuku prsluke Crvenog krsta.

Više puta su pokazali da znaju šta je humanost, empatija, da mogu i hoće da pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Tako je bilo i ovoga puta kada su zajedno za volonterima nikšićkog Crvenog krsta udružili snage i podijelili pakete pomoći za osam socijalno-ugroženih porodica u gradu.

Svetlana, Danilo, Đoko, Stefan i Dejan su rado odnijeli pomoć svojim malim i velikim drugarima, uvijek spremni da im pruže ruku i osmijeh i pokažu da nijesu sami.

Htjeli su i ostali korisnici, ali će, drugom prilikom, i oni izaći na teren sa volonterima Crvenog krsta.

“Sa Dnevnim centrom imamo dugogodišnju saradnju. Djeca su izrazila želju da posjete drugu djecu koja su u stanju socijalne potrebe, a mi smo, kao organizacija, to sa zadovoljstvom prihvatili. Ovo je zaista divna prilika da se djeca socijalizuju, da vide kako je kod drugih porodica, a i da te porodice vide da su to djeca koja mogu da rade sve kao i ostala. Akcija je, prije svega, imala za cilj da pokaže da ta djeca mogu sve i da imaju empatiju prema drugoj djeci koja su u stanju socijalne potrebe”, rekao je Goran Damjanović iz Opštinske organizacije Crvenog krsta Nikšić.

Damjanović
Damjanovićfoto: Svetlana Mandić

Svi volonteri Crvenog krsta su posebni, ali volonteri Dnevnog centra su posebniji od posebnih. Priznaje i Goran da su mu zbog toga posebno drage akcije koje organizuju zajedno sa njima.

"Ovo mi je jedna od najdražih akcija koju smo imali u zadnje vrijeme, pogotovo zbog toga šta sve oni i mi u zadnje vrijeme radimo. Ako oni mogu da budu volonteri mogu i svi ostali da se priključe našim akcijama“, istakao je Damjanović.

Direktor Dnevnog centra Radovan Dragnić istakao je da je veliki broj akcija koje su organizovali sa Crvenim krstom, a da su u ovoj korisnici Dnevnog centra pokazali da mogu i jesu društveno korisni građani i da na njih uvijek svi mogu računati.

"Ovo je društveno korisna aktivnost u kojoj naši korisnici rado učestvuju. Naši volonteri pokazali su da su i oni bitni, da mogu sve što i mi možemo i da su društveno odgovorni i korisni kao i svi drugi građani“, rekao je Dragnić.

Dragnić
Dragnićfoto: Svetlana Mandić

Podsjetio je da su tokom novogodišnjeg bazara sav novac koji su prikupili prodajom suvenira koje su korisnici zajedno sa vaspitačima napravili, uplatili Crvenom krstu za liječenje malenog sugrađanina, da njihovi zaposleni učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi koje Crveni krst organizuje, kao i da su takmičenja koja sprovodi klub Specijalna olimpijada Nikšić nezamisliva bez pomoći volontera Crvenog krsta.

I Damjanović i Dragnić su najavili da će i u budućem periodu organizovati brojne zajedničke akcije na zadovoljstvo i jednih i drugih.

Akcija je organizovana povodom obilježavanja 147 godina Crvenog krsta Crne Gore, a nakon dvije uspješno realizovane sabirne akcije.

Bonus video: