MP: Uređenje zatvorenog kompleksa UIKS-a najkompleksniji infrastrukturni projekat u sektoru pravde

Poseban značaj, kako dodaju, za sistem zaštite temeljnih prava u Crnoj Gori, u oblasti izvršenja krivičnih sankcija i šire, svakako predstavlja izgradnja Specijalne zdravstvene ustanove

7564 pregleda 1 komentar(a)
UIKS, Foto: Boris Pejović
UIKS, Foto: Boris Pejović

Uređenje zatvorenog kompleksa Uprave za izvršenje krivičnih sankcija sa izgradnjom Specijalne zdravstvene ustanove, prijavnice, otvorenog zatvora i multifunkcionalnog objekta predstavlja najkompleksniji infrastrukturni projekat u sektoru pravde u posljednjih nekoliko decenija, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Iz tog vladinor resora navode da uz podršku Evropske unije kroz projekat "EU za poboljšanje pristupa pravdi i temeljna prava" IPA 2018 započinje ostvarivanje infrastrukturnih projekata od najvišeg značaja za unapređenje efikasnosti pravosuđa i pristupa pravdi i poboljšanje institucionalnih kapaciteta Crne Gore za primjenu najsavremenijih standarda u oblasti izvršenja krivičnih sankcija.

"Pored izgradnje Multifunkcionalnog objekta kojim će se omogućiti unapređenje standarda u pogledu obuke zaposlenih, obrazovanja i obuke zatvorenika, mogućnosti organizovanja kulturnih programa, vjerskih aktivnosti za sve vjeroispovijesti i izgradnje otvorenog zatvora, izgradnjom nove prijavnice u znatnoj mjeri unaprijediće se efikasnost rada kao i sistem bezbjednosti u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija", kažu iz Ministarstva pravde.

Poseban značaj, kako dodaju, za sistem zaštite temeljnih prava u Crnoj Gori, u oblasti izvršenja krivičnih sankcija i šire, svakako predstavlja izgradnja Specijalne zdravstvene ustanove.

"U kojoj je predviđen boravak lica kojima su izrečene mjere bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, mjere bezbjednosti obaveznog liječenja narkomana i obaveznog liječenja alkoholičara, kao i lica koja se nalaze u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, a čiji tretman usljed akutne duševne bolesti ili drugih zdravstvenih problema zahtijeva bolničko liječenje koje prevazilazi liječenje u ambulantama drugih organizacionih jedinica Uprave za izvršenje krivičnih sankcija", piše u saopštenju.

Izgradnjom ovog objekta, kako su istakli, na sveobuhvatan način i dugoročno rješava se pitanje obezbjeđivanja adekvatne zdravstvene zaštite u sistemu izvršenja krivičnih sankcija.

"Ostvarivanjem ovog kapitalnog projekta adresiraju se brojne preporuke relevantnih komiteta Ujedinjenih nacija i Savjeta Evrope u pogledu primjene konvencijskih standarda i dobrih praksi sa aspekta uslova u zatvorima - prvenstveno zaključne observacije povodom Trećeg periodičnog izvještaja Crne Gore Komitetu protiv torture (CAT/C/MNE/CO/3, jun 2022. godine) i preporuke Izvještaja Vladi Crne Gore o posjeti Evropskog komiteta za sprječavanje torture i neljudskog i ponižavajućeg tretmana i kažnjavanja Crnoj Gori 2017. godine (CPT/Inf (2019) 2)", navode.

Kako su objasnili projekat se dijelom realizuje kroz sredstva finasiranja od strane Evropske unije kroz IPA fondove, a dijelom iz Kapitalnog budžeta Crne Gore.

"Korisnik projekta je Ministarstvo pravde, odnosno Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u Danilovgradu. Ugovorena vrijednost radova iznosi 18.809.971,09 eura, rok za izvođenje radova je 24 mjeseca od dana izdavanja naloga za početak istih", dodaju.

Iz Ministarstva pravde navode i da će se rekonstrukcijom/adaptacijom sudova u Podgorici, Nikšiću, Kotoru, Beranama i Bijelom Polju značajno unaprijediti efikasnost sudstva i olakšati pristup pravdi.

"Aktivnostima će u određenom obimu biti obuhvaćeni i radovi u cilju prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom. Planirani radovi na objektima rezultiraće, između ostalog, i kvalitetnijim rješenjima sa stanovišta energetske efikasnosti objekata. Ugovorena vrijednost radova iznosi 3.434.408,01 eura, rok za izvođenje radova je šest mjeseci od dana izdavanja naloga za početak istih. Ministarstvo pravde u saradnji sa Upravom za kapitalne projekte i drugim relevantnim institucijama i partnerima nastavlja sa sprovođenjem aktivnosti u cilju ostvarivanja prioritetnih infrastrukturnih projekata u oblasti pravosuđa i izvršenja krivičnih sankcija, u korist dugoročnog osnaživanja operativnih kapaciteta institucija nosilaca ključnih aktivnosti u oblasti Vladavine prava, i aktivnosti u pogledu kriterijuma sadržanih u Poglavlju 23 pregovora o punopravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: