MCP oslobođena poreza za objekte u kojima žive sveštenici

Mitropolija crnogorsko-primorska izuzeta od naplate za stanove i kuće koje koriste sveštena lica, ali i za zemlju i ostale objekte koji se nalaze u okviru manastirskih kompleksa i crkava na području budvanske opštine

36874 pregleda 50 komentar(a)
Gradnja na dobru Svete Petke (ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Gradnja na dobru Svete Petke (ilustracija), Foto: Vuk Lajović

Mitropolija crnogorsko-primorska plaća porez na nepokretnost samo za stanove, poslovne prostore i zemlju koju izdaju u zakup. Oni stanovi i kuće koje koriste sveštena lica su izuzeti od naplate poreza, ali i zemlja i ostali objekti koji se nalaze u okviru manastirskih kompleksa i crkava na području budvanske opštine.

To je “Vijestima” rečeno u Upravi lokalnih javnih prihoda Opštine Budva koja je nadležna za naplatu poreza kako od građana, tako i od kompanija koje su vlasnici nekretnina na području metropole turizma.

Uporište za takvu odluku u Upravi su našli u Zakonu o porezu na nepokretnost u članu 13 koji predviđa poreska oslobođanja za nepokretnosti u vlasništvu vjerskih organizacija koje se koriste za vjerske potrebe. Opštinska odluka o porezu na nepokretnost, usvojena prije dvije godine, međutim, ne precizira ko je oslobođen od plaćanja poreza na nepokretnost. I ranije su opštinske vlasti pokušavale da uvedu red kada je riječ plaćanje poreza na nepokretnost za vjerske zajednice, ali konkretno Mitropolija crnogorsko-primorska nije dostavljala poreske prijave za one objekte koji nijesu u službi vjerskog obreda.

Mitropolija je jedan od najvećih zemljoposjednika i odavno je ušla u građevinski biznis, pa je na njenoj zemlji izgrađeno nekoliko stambenih zgrada, hotel…

Poznato je da je prije više od decenije i po na zemljištu dobra crkve Sveta petka u blizini glavnog bulevara izgrađen hotel “Podostrog” i dvije petospratne zgrade.

Hotel je još u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i godinama se rentira, dok je u dvijema stambenim zgradama crkvi ostalo u vlasništvu oko 15 stanova, 11 poslovnih prostora i garaža, od kojih se većina izdaje u zakup.

Na crkvenoj zemlji izgrađena je preko puta crkve Sveta petka i manja stambena zgrada u kojoj Mitropolija ima stanove u vlasništvu, a jedan od najvećih građevinskih poduhvata, gradnja stambeno-poslovnog kompleksa sa 59 stanova na crkvenoj zemlji pored gradske kapele i konaka crkve Sveta petka trenutno se realizuje. Riječ je o ortačkom poslu Mitropolije i kompanije Hard discount Laković (HDL). Ugovor o zajedničkom investiranju, izgradnji i zakupu stambeno-poslovnog objekta zaključen je između Mitropolije crnogorsko-primorske - crkvene opštine Mainsko- Brajićke - crkve Svete Petke u Budvi, Cetinjskog manastira kao investitora i Hard discounta Laković DOO Podgorica kao suinvestitora.

Prije dvije godine, na crkvenoj zemlji, koju je Mitropolija izdala u dvodecenijski zakup izgrađen je veliki hipermarket - jednospratni objekat, što je bila prva faza projekta. Druga faza, dogradnja od drugog do petog sprata sa 59 stanova počela je krajem oktobra i intenzivno se realizuje. Još se ne zna koliko će Mitropoliji pripasti stambenih jedinica.

Da bi započeli gradnju stambenog dijela, Mitropolija i HDL su zaključili ugovor o komunalijama sa Opštinom Budva po kome je u opštinsku kasu uplaćeno 720 hiljada eura za dogradnju četiri sprata ukupne bruto građevinske površine 4.967 kvadrata.

Crkva u Starom gradu u Budvi
Crkva u Starom gradu u Budvifoto: BORIS PEJOVIC

Po važećem cjenovniku, kako piše u ugovoru, za kvadrat stambenog prostora u ovoj građevinskoj zoni Budve, Mitropoliji i njenom građevinskom partneru zaračunato je 193 eura, što ukupno iznosi 935.127 eura. Imajući u vidu da će na budućoj stambenoj zgradi biti postavljeni solarni kolektori površine 171 kvadrat, to je ukupni iznos komunalija umanjen za 34.398 eura.

Mitropolija je iskoristila i popust od 20 odsto, kako to propisuje opštinska odluka ako se cjelokupni iznos plaća u kešu, pa je tako konačni iznos sveden na 720.583,64 eura. I prije dvije godine Mitropolija i HDL su iskoristili popust od 20 odsto i komunalije platili u cjelosti. Mitropoliji i HDL-u je na ime gradnje objekta sa prizemljem i prvim spratom, ukupno 2.970 kvadrata obračunato 517.802 eura, a sa uračunatim popustom od 20 odsto, konačna suma je bila 414.241,68 eura.

Kako je ranije saopšteno iz Mitropolije, u ovaj poslovni aranžman je crkva ušla kako bi novac od zakupnine usmjeravala za gradnju hrama posvećenom Svetom apostolu Marku, koji je planiran da bude izgrađen nedaleko od hipermarketa, uz sami konak crkve Sveta Petka, na mjestu gdje se sada nalazi gradska kapela.

Izgradnja čeka izradu urbanističkog projekta kojim će biti obuhvaćena dva hektara zemlje Mitropolije crnogorsko-primorske - Dobru crkve Sveta Petka na zaobilaznici, kako bi se stvorile mogućnosti da se gradi najveći saborni hram na crnogorskoj obali. Još prošle godine tadašnji ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović je obavijestio tadašnjeg gradonačelnika Marka Carevića da je taj vladin resor pristupio izradi planskog dokumenta. Nova gradska uprava je u svome četvorogodišnjem programu navela da će sa svoje strane dati podršku izgradnji hrama.