Glavni grad: Radili smo u skladu s propisima

”U postupku legalizacije po zahtjevu preduzeća ‘Montenegro petrol’, Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj je postupao u skladu sa propisima, nepristrasno, transparentno i identično kao u svakom drugom predmetu u postupcima legalizacije bespravnih objekata"

9766 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Glavni grad
Foto: Glavni grad

Na navode institucije Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, objavljenih u tekstu “Ne idite bez policije, opasno je” u jučerašnjem izdanju “Vijesti”, reagovao je Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

”U postupku legalizacije po zahtjevu preduzeća ‘Montenegro petrol’, Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj je postupao u skladu sa propisima, nepristrasno, transparentno i identično kao u svakom drugom predmetu u postupcima legalizacije bespravnih objekata. Status svih predmeta je javno dostupan, a uvid u isti se može ostvariti na sajtu Sekretarijata. U konkretnom slučaju, rješenje o prekidu postupka do donošenja Plana generalne regulacije je donijeto u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, preciznije članu 157 stav 3. Ovim Zakonom je propisano da se konačni status objekata utvrđuje Planom generalne regulacije, što je, vjerujemo, poznato javnosti. Pitanje je zašto Vlada, ni nakon pet i po godina, nije donijela ovaj planski dokument, kako bi nadležni Sekretarijat mogao da donese konačno rješenje, u ovom, ali i hiljadama drugih slučajeva.

Javnosti je poznato da su Glavnom gradu podnijeta 13.762 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, koje obrađuje sedam službenih lica. Prolongiranje rokova je uslovljeno, samo i jedino, ovom činjenicom, na koju konstantno ukazujemo nadležnim državnim organima pri izradi propisa iz ove oblasti. Napominjemo da se sa istim problemom susreću sve lokalne samouprave u Crnoj Gori.

Obavještavamo javnost da je Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj, rješenjem od 22. novembra 2022, poništio predmetno rješenje o prekidu postupka legalizacije, jer je Uprava za katastar i državnu imovinu izbrisala iz digitalnog plana i katastarske evidencije objekte koji su, prethodno, bili predmet postupka pred ovim organom. Rješenje o poništavanju je donijeto saglasno članu 139 stav 1 tačka 3 Zakona o upravnom postupku, jer izvršenje nije stvarno moguće, uslijed činjenice da su u međuvremenu bespravni objekti izbrisani iz katastarske evidencije. Na kraju, pozivamo sve koji imaju bilo kakva saznanja i dokaze oko uticaja, pristrasnog ili nezakonitog postupanja, da ista podijele sa nadležnim organima koji su zaduženi za sprovođenje istraga i provjeru ‘sumnji’, u suprotnom ovakvi medijski istupi biće shvaćeni kao zlonamjerni i politički motivisani”, saopštili su iz Sekretarijata.

Bonus video: