Đurović: Nema opravdanja što se osoba sa invaliditetom sjetimo jednom godišnje

Položaj OSI u Crnoj Gori je daleko od dobrog, a donosioci odluka i društvo u cjelini moraju preduzeti konkretne mjere kako bi se problemi ove kategorije stanovništva riješili što prije, istakla je predsjednica Skupštine

3576 pregleda 3 komentar(a)
Danijela Đurović, Foto: Biljana Matijašević
Danijela Đurović, Foto: Biljana Matijašević

Nema opravdanja za to što se osoba sa invaliditetom (OSI) sjetimo samo 3. decembra, dok preostali dio godine ne posvećujemo dovoljno pažnje ovoj kategoriji stanovništva. Takva praksa mora da se mijenja, a država mora stati iza svakog svog građanina, saopštila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

To je kazala povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Položaj osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori je daleko od dobrog, a donosioci odluka i društvo u cjelini moraju preduzeti konkretne mjere kako bi se problemi ove kategorije stanovništva riješili što prije, navodi se u saopštenju kabineta predsjednice.

"Nažalost, činjenica je da u našem društvu postoje složene i brojne prepreke i poteškoće s kojima se svakodnevno suočavaju i bore OSI", istakla je Đurović.

Đurović dodaje da iako napredujemo u pojedinim oblastima, u procesu unapređivanja statusa osoba sa invaliditetom malo smo napredovali, te da i dalje postoje brojne fizičke, legislativne, institucionalne barijere.

"Jedan od primjera je i podatak da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na kraju juna ove godine nalazilo 9.973 nezaposlenih s invaliditetom, što je oko 22 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u tom periodu", naglasila je Đurović.

Kako kaže, "moramo se boriti za dostizanje inkluzivnog i bezbarijernog društva za sve OSI".

Ističe da, "svi zajedno moramo nastaviti s neprekidnim radom koji će srušiti prepreke sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, boriti se za punu primjenu njihovih garantovanih prava, razvijati njihove mogućnosti i potencijale i ne dopustiti da se osjete marginalizovanim i van društvenih zbivanja".

"To nije samo naša obaveza na putu ka Evropskoj uniji, već i način da iskažemo osnovno poštovanje ljudskih prava, kao i da pokažemo svoju humanu stranu i spremnost da sistemski pomognemo našim sugrađanima", zaključila je Đurović.

Bonus video: