"Naše sunce": Edukovati nastavni kadar da pomogne djeci sa posebnim potrebama

NVO Naše sunce, kako kažu, posljednjih dana pristižu pritužbe na diskriminaciju djece sa posebnim obrazovnim potrebama
238 pregleda 1 komentar(a)
Milka Šćepanović, Foto: Privatna arhiva
Milka Šćepanović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.09.2017. 10:46h

Problemi djece sa posebnim potrebama sve je više u crnogorskim školama, i na perspektivi za njihov razvoj mora se što više poraditi, smatraju u NVO Naše sunce. Ističu da je inkluzivno obrazovanje jedino moguće rješenje problema sa kojima se suočavaju djeca sa posebnim potrebama i način da se njihov razvoj stimuliše i unapređuje.

Iz te NVO je saopšteno da im posljednjih dana pristižu pritužbe na diskriminaciju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, nepažnjom i neangažovanošću pojedinih prosvjetnih radnika kako bi ostala djeca prihvatila druga ili drugaricu sa smetnjama u razvoju.

"Umjesto pomoći i humanosti, djeca u crnogorskim školama - školski drugovi pokazuju okrutnost te, iako djeca sa smetnjama u razvoju imaju tehničku podršku u crnogorsmim školama, bivaju izloženi stalnom maltretiranju i diskriminisanju od svojih vršnjaka. Moramo istaći da odnos učitelj-đak, profesor-đak, mora da se podigne na viši nivo, da svojim radom i trudom potpomognu kako bi i ostala djeca prihvatila da u svojoj okolini imaju druga sa "drugačijim-posebnim" potrebama. Koliko možemo da primijetimo, da edukacija profesora i učitelja, da bi sve izgledalo drugačije, nije podignuta na maksimum te stoga roditelji a i sama djeca su prinuđena da trpe posljedice tog", ističe direktorica NVO Naše sunce Milka Šćepanović.

"Napominjemo da oštro osuđujemo svaki vid diskriminacije i od strane roditelja te djece, neupućenost školskih uprava i (ne)nadzor zaposlenih u školskim upravama nad svojim kadrom i time, nažalost, zaključujemo da djeca sa posebnim potrebama nemaju dovoljnu podršku od strane prosvjetnog kadra, a na čemu se hitno mora poraditi. Apelujemo da se pod hitno preduzmu koraci ka unapređenju odnosa i rada prosvjetnih radnika i njihovoj edukaciji kako podstaći djecu da prihvate "različitost" u vršnjačkoj grupi", ističe Šćepanovićeva.

Bonus video: