Heroji ispričali priču o životu

Modnom revijom štićenika nikšićkog Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom obilježen 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

26643 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Odlučili su da na poseban način ispričaju priču o njima - modnom revijom.

Uostalom, oni i jesu posebni pa je i njihova modna revija bila satkana od emocija. Osmijehom su hrabrili jedni druge, ali i “častili” prisutne. A njihov osmijeh se ne može opisati riječima. On se mora doživjeti srcem, jer sve od njih dolazi iz srca. Stručni tim je bio tu da stisne ruku onima kojima su koljena zaigrala od treme, a roditelji da ih ponosno nagrade aplauzom podrške. Oni i jesu za ponos.

Nosili su modele koje su izabrali prema svojim željama i afinitetima.

”Željeli smo se igrati i da vam tom igrom, predstavljajući sebe, na momenat približimo priču o nama”, kazala je vaspitačica Milica Milović, koja je bila voditeljka programa.

A iz njihove igre, saznali smo mnogo - da jedna Anđela posebno voli nakit i modne detalje, da Stefan ima više od 60 medalja, da Dejan osim muzike, obožava i sport, a da Đoko ima geografiju u “malom prstu”. Saznali smo i da Vasiliju modna pista nije strana jer se takmičio za mistera, da je Ivana glavna kandidatkinja za priznanje za najbolju prijateljicu, da voli da glumi, slika, piše i pleše. Uvjerili smo se i u Savovu originalnost, u nesebičnost Stefana i Danila da upute kompliment, da princeza Kristina voli i da se lati mikrofona i zapjeva. Otkrismo zbog čega Mihailo voli policijsku uniformu, da su Svetlana i Jelena izuzetne kuvarice, da Miloš želi, poput Spajdermena, da bude superheroj, a da Nikolina voli da razgali dušu stihovima Žak Prevera.

Kaća svijet iz mašte boji najtoplijim bojama, Marija energijom podsjeća na Pipi Dugu Čarapu, Krstu su gusle i tradicija prirasle srcu, a Vuk želi da “ukrsti rukavice” sa životom. “Pričali” su svoju priču i Gordana, Jelena, Zoran, Žana, Nemanja, Milorad, Luka, Kristijan, Vuk, Kenan, pružili svima širok osmijeh i pozitivnu energiju, šarmirali prisutne, a na njihov šarm niko ne može da bude imun. Ispričala nam je Milica o njihovoj empatiji, toplom zagrljaju, o muzici i plesu koji pokreću šarmantne kavaljere i stidljive dame.

Ali, nije pričala o stručnom timu i njihovoj ljubavi, snazi i podršci. Ostavila je da o njima pričaju neobični manekeni koji su željeli da modnom revijom, pod nazivom “Priča o nama”, obilježe 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Šampioni života

Domaćini modne revije bili su Ratko Drašković, čovjek koji je pokazao da je šampion i u ringu i u životu, i Aleksandar Božović koji nije krio zadovoljstvo što u njegovom objektu defiluju mali-veliki heroji.

”Šta reći vama - ljudskim gromadama. Svaka vam čast. Vi ste heroji ovoga vremena. Srećan je onaj što čini srećnim druge ljude, a vi to radite svaki dan”, rekao je Božović.

Drašković je posebno emotivno doživio pojavljivanje mladog Vuka koji je, noseći bokserske rukavice, želio da pokaže da se mogu i moraju “nokautirati” svi životni izazovi.

revija Nikšić djeca sa smetnjama u razvoju
foto: Svetlana Mandić

”Ovo je možda jedan od mojih srećnijih trenutaka u životu. Ponosan sam kada sam vidio kako ova djeca uživaju, kako su otmena, hrabra, jaka. Tu sam i da njihovim roditeljima pružim dodatnu snagu. Od kada sam donirao bubreg odlučio sam da se posvetim bolesnoj djeci i daću sve što je u mojoj moći da im pomognem. Posebno sam srećan što sam imao prilike da ukrstim šake sa još jednim šampionom. Od sada je Vuk moj šampion. I ne samo on - svi su ovdje šampioni”, kazao je Ratko.

Kićova baka je i baka svih u Dnevnom centru

Prisutna je bila i jedna posebna šampionka, Milica Đurđevac.

”Ona je prije svega čovjek i veliki borac, primjer svima nama kako u teškim životnim izazovima treba ostati hrabar i uspravan. Ona je puna ljubavi, topline i širi duh pozitivne energije. Baka koja je veliki dio svog života posvetila sreći i osmijesima svog Kristijana i koja se istinski trudi da mu svaki novi dan ispuni radošću. Ali, nije ona samo baka, nego i baba, i to ne samo Kićova, nego i svih nas. Želimo da joj se zahvalimo za sve ove godine ljubavi, pažnje i saradnje. Ona je pravi primjer borca i hrabrosti”, kazala je Maja Krivokapić.

A u restoranu, gdje je održana modna revija, bilo je puno boraca. Sve junak, do junaka. Onaj životni. Počev od manekena, do njihovih roditelja i baka Milice, od domaćina do muzičara. A poseban naklon za tim kreativnih, predanih ljudi velikog srca. Za tim nikšićkog Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom.

foto: Svetlana Mandić

”Željeli smo da se predstavimo na malo neuobičajen način, da ovom našom pričom obilježimo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ovaj priča je pokazatelj dobrog rada cjelokupnog tima u Dnevnom centru, naših korisnika i njihovih roditelja. Ovo je tim koji pobjeđuje, a obećavam da će biti još izazovnije”, poručio je direktor Dnevnog centra Radovan Dragnić.

Nove priče korisnika i zaposlenih u Dnevnom centru čekaju da budu ispričane. Srećom, ima dosta onih koji te priče žele da čuju i da pomognu da se one i ostvare.

Bonus video: