Stečajni upravnik će se birati metodom slučajnog odabira

Iz Ministarstva pravde kazali su da će ovaj način dovesti do objektivizacije procesa izbora stečajnih upravnika i njihove ravnomjerne zastupljenosti u stečajnim postupcima

3879 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Ministarstva pravde objavili su da je, na osnovu Zakona o stečaju, donijet Pravilnik o bližem načinu izbora stečajnog upravnika metodom slučajnog odabira, koji je objavljen u Službenom listu. Novi pravilnik će se primjenjivati od januara iduće godine.

Pravilnikom se, kako su pojasnili, bliže uređuje način izbora stečajnog upravnika metodom slučajnog odabira iz registra licenciranih stečajnih upravnika, odnosno metodom koja podrazumijeva upotrebu algoritma koji je sastavni dio aplikacije pravosudnog informacionog sistema.

Iz resora pravde ističu da će ovaj način dovesti do objektivizacije procesa izbora stečajnih upravnika i njihove ravnomjerne zastupljenosti u stečajnim postupcima.

Nova lista stečajnih upravnika je, kako su kazali, polazna osnova za njihovo licenciranje, kreiranje registra i imenovanje stečajnih upravnika slučajnim odabirom.

"Konkretnim i kontinuiranim normativnim djelovanjem, Ministarstvo pravde izražava svoju posvećenost unapređenju i jačanju kako pravosudnog sistema kao cjeline, tako i pojedinih njegovih segmenata", navodi se u objavi Ministarstva pravde na Tviteru.

Bonus video: