Pribilović: Naš zadatak je da donosimo rješenja koja štede vrijeme, skraćuju procedure...

"Za cilj kojem kao Ministarstvo javne uprave težimo da imamo efikasnu i servisno orjentisanu javnu upravu, u kojoj je građanin na prvom mjestu, krucijalno je da mijenjamo svijest o važnosti upotrebe novih tehnologija..."
78 pregleda 1 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Ministarstvo javne uprave
Suzana Pribilović, Foto: Ministarstvo javne uprave
Ažurirano: 25.09.2017. 07:58h

Danas kada živimo u digitalnom svijetu, tehnologija je prodrla u gotovo sva područja i pore ljudskog djelovanja, zadatak nas kao kreatora javnih politika, ali i kompanija i stručnjaka, da pratimo potrebe građanina i privrede i donosimo rješenja koja štede vrijeme, skraćuju procedure, olakšavaju život, saopštila je danas Suzana Pribilović, ministarka javne uprave u Vladi Crne Gore na Festivalu informatičkih dostignuća (INFOFEST) u Budvi.

Ona je kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave (MJU) juče otvorila INFOFEST koji se održava pod sloganom "Digital Highway".

"Zadovoljstvo mi je što imam priliku da vam poželim dobrodošlicu na 24. Infofest, koji se ove godine organizuje pod simboličnim nazivom "Digital Highway". Infofest danas predstavlja najznačajniji događaj iz oblasti informaciono komunikacionih tehnologija u ovom dijelu Evrope, koji okuplja renomirane stručnjake, kompanije i institucije, i svake godine donosi brojne programe koji idu u korak sa savremenom tehnologijom, ali i one koji predstavljaju budućnost u domenu novih tehnologija. Ovogodišnji Infofest 2017, na kojem učestvuju 42 kompanije i institucije, nudi sadržajan i inovativan program. Puno toga je ponuđeno za jedan petodnevni događaj, pa pripremljeni program obuhvata najaktuelnije teme u različitim oblastima informaciono komunikacionih tehnologija. Izdvojila bih: razvoj e-uprave i područja otvorenih podataka, tehničke i poslovne aspekte poslovanja „u oblaku“ (cloud Computing), internet of things, sajber bezbjednost", istakla je Pribilović u današnjem obraćanju.

Ona je dodala da je 24. INFOFEST, svakako, pravo mjesto, ne samo za okupljanje struke, već i odlična prilika da se sumira urađeno, podvuče crta, zacrtaju novi pravci razvoja informaciono komunikacionih tehnologija u regionu, usvoje napozitivnije prakse i iskustva.

"Za cilj kojem kao Ministarstvo javne uprave težimo da imamo efikasnu i servisno orjentisanu javnu upravu, u kojoj je građanin na prvom mjestu, krucijalno je da mijenjamo svijest o važnosti upotrebe novih tehnologija, da mijenjamo utabane prakse i stalno radimo na osmišljavanju novih načina transformacije koji doprinose efikasnijim servisima i uslugama. U Ministarstvu javne uprave, posebnu pažnju posvećujemo elektronskim servisima i sajber bezbjednosti, pa su naši paneli posvećeni upravo ovim temama. Vjerujem da će i ovogodišnji Infofest biti podsticaj za razvoj i primjenu novih tehnologija za transformaciju procesa u državnoj upravi, a u cilju kreiranja efikasne i transaprentne državne uprave. Iz tog razloga posebno mi je drago što ćemo imati priliku da vidimo najbolja tehnološka rješenja iz domena javnih usluga", kazala je Pribilović.

Ministarka je poručila da je ovo ujedno i poziv svima onima koji žele da potpomognu napore Ministarstva javne uprave da zajednički jačaju servise elektronske uprave koji će naše građane i privredu lišiti nekad teških i komplikovanih administrativnih procedura.

"Koristim priliku da se zahvalim organizatoru na njihovom marljivom doprinosu i višegodišnjoj saradnji. Takođe, htjela bih da se zahvalim svim učesnicima, naročito onima koji dolaze iz inostranstva, a koji su nam se pridružili i došli da podijele svoja dragocjena iskustva, najbolje prakse i ideje. Upravo je to dodata vrijednost i ovog Infofesta, što okuplja najveće stručnjake iz područja tehnologije, kako bismo zajedno shvatili potencijal tehnologije za našu budućnost u svim sferama rada i života. Uvjerena da će ovogodišnji Infofest doprinijeti kvalitetnoj razmjeni, mišljenja i iskustava, iznalaženju novih tehnoloških rješenja, a posebno u dijelu efikasnijih javnih uluga 24. Festival informatičkih dostignuća proglašavam otvorenim", kazala je Pribilović.

Iz MJU su rekli da će i ove godine INFOFEST okupiti oko 1.000 registrovanih pojedinačnih učesnika, a predstaviće se 42 institucije i najznačajnije kompanije iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, iz zemlje i svijeta.

"Festival informatičkih dostignuća je najznačajnija manifestacija ovog tipa u regionu, a odlukom Vlade Crne Gore proglašen je manifestacijom od državnog značaja. INFOFEST organizuju Ministarstvo za javnu upravu i kompanija Biznis Link iz Beograda. Festival traje do 30. septembra", kazali su iz MJU.

Bonus video: