Miloš Milinković volonter godine, Crveni krst Prijestonice dobitnik godišnje nagrade za volonterizam

Prema riječima predsjednice Skupštine, njihova solidarnost, posvećenost i odlučnost da pomažu onda kada je najteže, zaslužuju divljenje, a ljubaznost, hrabrost i visok nivo samoodricanja inspiracija su i pokazatelj odgovornog društvenog ponašanja

4619 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Miloš Milinković iz Podgorice proglašen je za volontera godine, a Crveni krst Prijestonice dobitnik je godišnje nagrade za volonterizam.

Kako je saopšteno iz Skupštine, predsjednica parlamenta Danijela Đurović danas je uručila te nagrade, na svečanosti koju je upriličila nevladina organizacija Asocijacija za demokratski prosperitet Zid.

Navodi se da je godišnja nagrada za volonterizam pripala organizaciji Crvenog krsta Prijestonice Cetinje, koja nema profesionalno zaposlene, već sve aktivnosti realizuje putem volonterske mreže od 60 volontera.

“Nagrada za volontera godine za ovu godinu pripala je Milošu Milinkoviću iz Podgorice, koji je usrećio brojne mališane ne samo u Crnoj Gori nego i šire”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, pored toga što je učestvovao u organizaciji dva humanitarna bazara u Podgorici za liječenje djece, Milinković aktivno u saradnji sa NVO "Fenix", zajedno sa članovima i volonterima organizacije Rent a party Montenegro posjećuje hemato-onkološko odjeljenje dječije bolnice Kliničkog centra.

Đurović je istakla da volonteri ne očekuju materijalnu nadoknadu, sem moralnih i društvenih satisfakcija, a pomaganje i posvećivanje vremena drugima smatraju izrazom humanosti, solidarnosti i uzajamnosti, kao i osjećanjem odgovornosti za svoju zajednicu.

“Dobovoljnost je upravo najbitnija karakteristika volonterizma, jer ukoliko nije dobrovoljan, on gubi suštinu i smisao”, rekla je Đurović.

Đurović je navela da će volonteri od Skupštine, dok je ona na njenom čelu, uvijek imati svu potrebnu podršku kako bi se definisali i usvojili zakoni koji će oblast volonterizma regulisati na najbolji mogući način.

Kako je kazala, volontiranje je naročito važno za djecu koja zahvaljujući tome mogu da otkrivaju, ostvaruju i razvijaju svoje potencijale.

“Ono promoviše zdrav način života i izbora, uči djecu životnim vještinama, ohrabruje ih da doživotno budu aktivni u svim društvenim događanjima, i ne samo to, već i da učestvuju u stvaranju odnosa u društvu po svojoj mjeri”, istakla je Đurović.

Đurović je kazala da je posebno zahvalna velikom broju volontera koji su u prethodne dvije godine, tokom pandemije koronavirusa, pokazali nevjerovatnu spremnost i požrtvovanost da pruže pomoć i podršku svima kojima je bila neophodna.

Prema riječima Đurović, njihova solidarnost, posvećenost i odlučnost da pomažu onda kada je najteže, zaslužuju divljenje, a ljubaznost, hrabrost i visok nivo samoodricanja inspiracija su i pokazatelj odgovornog društvenog ponašanja.

“Država i društvo u cjelini treba da podstiču i pomažu volonterizam u Crnoj Gori jer je to način da dobijemo humane, odgovorne, tačne, precizne mlade ljude, koji će izrasti u samostalne osobe sa velikim ljudskim vrlinama”, kazala je Đurović.

Izvršna direktorica ADP-Zid Sandra Rakočević istakla je da je raduje sve veća vidljivost volonterizma u zemlji od samih građana.

“Veliki rad i trud je iza nas, veliki broj uspješnih akcija, kao i drugih aktivnosti koje su okrenute razvoju volonterizma u Crnoj Gori”, rekla je Rakočević.

Bonus video: