DRI naišao na velika odstupanja između nalaza Fonda i ocjene svojih revizora

Fond je prethodno dostavio izvještaj o realizaciji preporuka, u kojem je izvijestio da je od ukupno 51 preporuke realizovao 37, djelimično realizovao dvije, u fazi realizacije su četiri, da nije primjenjiva jedna, dok nije ocijenio status realizacije sedam preporuka

4313 pregleda 0 komentar(a)
DRI provjeravao ispunjavanje 51 preporuke, Foto: Shutterstock
DRI provjeravao ispunjavanje 51 preporuke, Foto: Shutterstock

Revizori će morati da izvrše dodatnu terensku kontrolu 37 od 51 preporuke koje su date Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, saopšteno je juče iz Državne revizorske institucije (DRI).

Fond je prethodno dostavio izvještaj o realizaciji preporuka, u kojem je izvijestio da je od ukupno 51 preporuke realizovao 37, djelimično realizovao dvije, u fazi realizacije su četiri, da nije primjenjiva jedna, dok nije ocijenio status realizacije sedam preporuka.

Međutim, Kolegijum DRI je na osnovu izvještaja Fonda, dobijene dokumentacije i ocjene državnih revizora zaključio da je realizovano 14, 23 su djelimično realizovane, pet su u fazi realizacije, da jedna nije realizovana a za osam se ne može uvjeriti u status realizacije.

”Imajući u vidu da postoji veliko odstupanje između statusa preporuka koji je odredio subjekat revizije i ocjena državnih revizora, da veći broj preporuka koje su djelimično realizovane ili su u fazi realizacije zahtijeva dalje praćenje imajući u vidu i rokove za realizaciju istih, kao i da za osam preporuka državni revizori ‘nijesu mogli utvrditi status preporuke’, potrebno je sprovesti dodatnu terensku kontrolu od strane državnih revizora u cilju utvrđivanja statusa preporuka”, navodi se u saopštenju DRI.

Revizori će o tome morati da do sredine novembra sljedeće godine sačine zapisnik i izvijeste nadležni Kolegijum.

DRI je početkom godine prethodno dao negativna mišljenja na finansijsku reviziju i na reviziju pravilnosti poslovanja Fonda za 2020. godinu.

Iz vrhovne državne revizije tada je saopšteno da će zbog karaktera utvrđenih nepravilnosti i propusta u radu, konačni izvještaj biti dostavljen Vrhovnom državnom tužilaštvu na ocjenu i mišljenje.

Bonus video: