Dogorjelo nikšićkim vatrogascima: Kad prođe sezona požara, svi ih zaborave

Oprema im je dotrajala ili je sa davno isteklim rokovima za upotrebu a to je, smatraju vatrogasci, preduslov da se kvalitetno odgovori na svakodnevne izazove jednog vatrogasca-spasioca
21 komentar(a)
vatrogasi Nikšić, Foto: Privatna arhiva
vatrogasi Nikšić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.09.2017. 05:42h

Prošla je sezona požara, pa i izgleda briga o vatrogascima.

Nikšićki vatrogasci su se obratili javnosti u namjeri da nadležnima skrenu pažnju na uslove u kojima rade, kao i na male plate, a u nadi da će ih neko čuti prije narednog ljeta. U protivnom, najavili su proteste.

„Prosječna plata od 320 eura je više nego poražavajuća za našu profesiju. Većina opština je našla modus da svojim spasiocima poboljša materijalni status pa smatramo da smo diskriminisani u odnosu na naše kolege iz drugih gradova. U neopravdano dugim (četvorogodišnjim, za sada) sudskim procesima smo dokazali da su nam poslodavci i ovako skromna primanja pogrešno obračunavali, na našu štetu. Presudu takođe predugo čekamo“, stoji u saopštenju koje je potpisalo svih 58 nikšićkih vatrogasaca-spasilaca iz operativnog sastava.

Iako su Kapinom polju adaptirane prostorije tamo boravi samo jedna ekipa, dok se ostali vatrogasci i dalje nalaze u Staroj varoši, u prostorijama gdje je nekada bio zatvor.

„Da li jedan stari zatvor u Staroj varoši sa objektima koji se urušavaju, porušenih krovova koji prokišnjavaju, bez adekvatnog mokrog čvora sa nehigijenskim uslovima sa ogromnim brojem insekata, zmija, miševa i gmizavaca treba da bude Dom za ovakvu Službu u 21. vijeku? Sramotno“, poručuju vatrogasci.

Oprema im je dotrajala ili je sa davno isteklim rokovima za upotrebu a to je, amatraju vatrogasci, preduslov da se kvalitetno odgovori na svakodnevne izazove jednog vatrogasca-spasioca. Skrenuli su pažnju i na nepoštovanje zakonskih odredbi od strane vlasnika industrijskih i objekata od javnog interesa,

„Da li naši građani koji žive u zgradama i visokospratnicama i dalje treba da strahuju za svoje živote upoznati sa činjenicom da u svojim domovima nemaju ispravnu hidrantsku mrežu, protivpožarne stepenice i puteve a mi kao služba nemamo autoljestve? Da li nadležni organi i inspekcijske službe mogu dovesti u red neodgovornost većine ’industrijskih’ objekata i objekata od javnog interesa u našem gradu po pitanju zaštite od požara kako njihovim nepridržavanjem zakonskih odredbi ne bi dovodili naše živote u pitanje“, navodi se u saopštenju za javnost.

Za pomoć su se, kako ističu, obraćali nadležnima kako u Službi zaštite i spasavanja, tako i u Opštini, ali su svi bili nezainteresovani na „alarmantnu situaciju“ u njihovoj službi.

„Njihovim stavom i odnosom prema nama smo više nego razočarani i nećemo dozvoliti da neko svojim neznanjem, ili nečinjenjem, ugrožava naše i živote naših sugradjana. Prema njima je upućeno desetine zahtjeva na koje nemamo odgovor tako da smo nadu jedino polagali u gradonačelnika Veselina Grbovića koji je ostao neodređen prema istima. Na razumijevanje smo naišli kod predsjednika Skupštine Radivoja Nikčevića i sekretara Sekretarijata za lokalnu upravu Lazara Mijanovića koji su ostali nemoćni u pokušaju da nam pomognu“, ističu vatrogasci..

Kako navode, predugo su ćutali i vjerovali da će makar neko, od svih koji imaju zakonsku obavezu prema toj službi, prihvatiti njihovu pruženu ruku i pokazati brigu, kako za vatrogasce, tako i za bezbjednost građana.

„Iz Sindikata poručuju poslodavcu da prekinu sa dosadašnjom praksom i odnosom prema operativcima ove Službe koja se zasniva na ucjenama i prijetnjama i okrenu se dijalogu kako bi svi zajedno doprinijeli rješavanju mnogobrojnih problema. I pored svih ovih problema naši građani znaju da pozivom na 123 na teren izlaze profesionalci koji svojom požrtvovanošću nadomještaju nečiju nebrigu i neodgovornost“, zaključili su nikšićki vatrogasci.

Gardašević: Urađeno dosta, ali i ima još mnogo toga da se uradi

Komandir Službe zaštite i spasavanja Veselin Gardašević kazao je da je za posljednje četiri godine dosta urađeno na poboljšanju uslova rada, ali da ima još dosta toga da se radi. Kako je kazao, ne treba zaboraviti činjenicu da su im izmirene sve zaostale zarade i da su im plate sada redovne i da su uspjeli sve ljude da zadrže na radnim mjestima. Poručio je da je potrebno strpljenje da bi se i ostale stvari dovele u red.

„Popravljena su vozila, nabavljen dio lične opreme, i od donacija smo, u posljednje četiri godine, dobili opremu u vrijednosti od preko 65.000 eura. Radilo se, iako ima još dosta toga da se uradi. Fali dio lične opreme, obuća, odijela, prostorije u kojima borave su neuslovne jer je riječ o objektu koji je 100 godina star“, kazao je Gardašević.

Kako je kazao, iz lokalne uprave postoje obećanja da će se raditi nešto povodom smještaja, ili njegova adaptacija, ili nove prostorije, a tokom sedmice ima zakazan razgovor sa potpredsjednikom Opštine Draganom Perovićem u vezi zahtjeva koje su mu vatrogasci dostavili.

„Sa nadležnima u Opštini razgovaraću o poboljšanju materijalnog statusa vatrogasaca, o novoj opremi, boljim uslovima za rad. Potrebno je malo strpljenja i razumijevanja da se sve stvari dovedu u red, ali ne treba zaboraviti ni da je riječ o ljudima koji rade složene i odgovorne poslove i koji nikada u poslu nijesu zatajili“, kazao je Gardašević.

Milikić: Ako krenu na proteste, svi vatrogasci CG će im doći

Predsjednik Strukovnog sindikata vatrogasaca Predrag Milikić kazao je da je dobro upoznat u kakvim uslovima borave i rade nikšićki vatrogasci i da imaju punu podršku, kako od njih, tako i od Unije slobodnih sindikata, čija su članica.

“Ako treba, doći ćemo na razgovore sa predstvnicima Opštine, ali i na proteste, ukoliko ih budu organizovali. Staćemo jedan uz drugog jer smo se konačno svi vatrogasci u Crnoj Gori združili i u svim gradovima bićemo kao jedno. Ako kolege iz Nikšića krenu sa protestima doći će vatrogasci iz svih gradova da ih podrže”, poručio je Milikić.

Bonus video: