Nekoliko savjeta za savršeno pečeno meso u jednom komadu

U Domaćoj mesari, zapakovano ili na mjeru, u kvalitetu nema razlike.

43994 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina
Foto: Domaća trgovina

Meso se može pripremiti na različite načine, ali ono što je najvažnije da nakon kuvanja ili pečenja bude sočno, mekano i ukusno. Za novogodišnje i božićne praznike najčešće se priprema meso u jednom komadu i važno je da nakon pečenja ima lijepu hrskavu koricu, a unutra da je sočno te zadrži svoje prirodne sokove. Uz malo pažnje, ljubavi i osnovnog umijeća iz kulinarstva priprema obroka od mesa može biti veoma jednostavna i zabavna, a ukućani će uživati u svako slasnom zalogaju.

Priprema mesa za pečenje

Prilikom kupovine važno je odabrati provjeren market ili mesaru gdje mesar može, na osnovu jela koje se sprema, sugerisati koji komad odabrati. Najčešće se koristi svinjsko, jagnjeće ili teleće meso bez kosti. Važno je obratiti pažnju da li je adekvatne boje i mirisa kako bili sigurni da je kvalitetno i svježe. Optimalna težina mesa za pečenje u jednom komadu je oko dva do tri kilograma.

Prije nego što se krene sa pripremom potrebno je papirnim ubrusom odstraniti višak tečnosti sa površine mesa. Za sočno pečenje najbolje je da svježe meso odstoji neko vrijeme u marinadi kako bi primilo lijepe arome od začinskog bilja. U zavisnosti od raspoloživog vremena, marinirano meso treba da stoji u frižider ne manje od dva sata, a da bi se postigao puniji ukus preporučuje se i do 24 sata. Marinade mogu biti raznolike, od pikantnih sa ljutom paprikom u prahu do slatkih u koje se doda kašika meda. Za malo drugačije i neobičnije ukuse cimet, đumbir u prahu ili kumin su savršeni začini. Ukoliko je potrebno odmah pripremiti meso dovoljno je da se pomiješa so, biber sitno isjeckani čen bijelog luka, mljevena paprika u prahu i drugi začina po želji. Na mesu napraviti tanke rezove po površini i dobro utrljati smjesu začina.

Pravilno podešavanje temperature za pečenje

Da bi meso imalo mekoću preporuka je da se minimum sat ili dva ranije izvadi iz frižidera prije termičke obrade. Meso se može peći na mnogo načina ali za prazničnu trpezu najčešće se peče u rerni. Za lijepu hrskavu koricu potrebno je prethodno zagrijati rernu na 220 °C. U adekvatnu posudu staviti meso pa sa strane lagan naliti jedan decilitar vode. Meso ubaciti u rernu i peći dok ne dobije zlatnu koricu, a zatim smanjiti na 160°C i nastaviti sa termičkom obradom još tri sata te povremeno polivati sa sokom iz posude. Ipak sve vrste mesa se ne peku na isti način. Jagnjeći but se peče na nešto nižim temperaturama tj. oko 180 °C oko tri sata, a na samom kraju nekih tridesetak minuta na 220°C. Nakon pečenja meso treba da malo odstoji na sobnoj temperaturi prije nego što se servira.

Domaća mesara
foto: Domaća trgovina

Za ukusna i sočna praznična jela važno je pažljivo birati meso koje se kupuje te da je provjerenog kvaliteta. U AROMA i CITY marketima i CONTO diskontima u okviru Domaće mesare mogu se naći visoko kvalitetni komadi svih vrsta svježeg mesa već zapakovani ili na mjeru. Pažljivo se bira svaki komad svježeg mesa i dodatno kontroliše od strane tehnologa koji primjenjuju ASK (Aroma Sistem Kvaliteta) kontrolu kvaliteta mesa.

U Domaćoj mesari, zapakovano ili na mjeru u kvalitetu nema razlike.

Zdravo, svježe, sigurno!

Vaši Aroma, City marketi i Conto diskonti