Jana Dragaš najbolja studentkinja AF: Arhitektonska stvarnost u našoj zemlji mora da se mijenja

"Na neki način, ova nagrada mi je pokazatelj da sam na pravom putu, prije svega iz razloga što nisam učila da bih stekla najviše ocjene i ostvarila što bolji prosjek, već se sve desilo spontano"

4531 pregleda 2 komentar(a)
Jana Dragaš i rektor UCG Vladimir Božović, Foto: UCG
Jana Dragaš i rektor UCG Vladimir Božović, Foto: UCG

Jana Dragaš, studentkinja Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), na studijskom smjeru Arhitektura, najbolji je student tog fakulteta i jedna je od 18 nagrađenih studenata koji su postigli najveći uspjeh tokom studija za studijsku 2022/23. godinu.

Kako se navodi u saopštenju UCG ona je imala prosjek 9,30.

"Za mene ova nagrada predstavlja veliki podstrek za nastavak rada i usavršavanja u ovoj struci, prema kojoj sam kroz godine studiranja razvila veliku ljubav. Na neki način, ova nagrada mi je pokazatelj da sam na pravom putu, prije svega iz razloga što nisam učila da bih stekla najviše ocjene i ostvarila što bolji prosjek, već se sve desilo spontano", rekla je Dragaš.

Dodaje da na fakultetu koji studira ima puno odličnih studenata i da se svi trude da ostvare najbolje rezultate.

Istakla je da su odricanja i ulozi zaista veliki.

"Kada kažemo da ne spavamo danima da bismo predali projekat u roku, ne lažemo. Konstantno moramo da budemo u koraku sa svakim radnim zadatkom, pa samim tim imamo manjak slobodnog vremena. Meni je u početku bilo jako teško, ali vremenom sam navikla. Ušla sam u ritam i naučila da balansiram obaveze za fakultet i privatne obaveze, kao i svoj socijalni život. Vrijedna lekcija koju sam naučila je da treba napraviti predah onda kada nam tijelo to poručuje", objasnila je Jana.

Dragaš
Dragašfoto: UCG

Arhitektonske radionice, predavanja, javne tribine, izložbe navela je kao aktivnosti u kojima je sa većinom studenata učestvovala, a koje su pomogle u sticanju znanja i vještina

"Kroz pomenute aktivnosti, kao i kroz predmete na fakultetu, gdje svaki za sebe predstavlja neki vid radionice, shvatila sam važnost timskog rada, organizacije, naučila kako da kritički mislim, ali i prihvatam tuđu kritiku. Došla sam do mnogih saznanja i shvatila realnost naše struke slušajući arhitekte iz Crne Gore i regiona koji imaju bogatu projektantsku istoriju iza sebe. Što se tiče aktivnosti, upravo bila sam volonter na Danima Arhitekture koji se održavaju u Podgorici, a koji su ugostili sjajne stručnjake iz regiona i šire", rekla je.

Preko saradnje koju Arhitektonski fakultet ima sa fakultetom Politecnico di Bari u Italiji, navodi da je ostvarila svoje Erasmus + iskustvo, upravo tamo, gdje je provela cijelu četvrtu godinu studija.

"Tamo sam unaprijedila svoja znanja i vještine u mnogim poljima, ali najbintije, stekla jedno veliko životno iskustvo. Sa kolegama Anđelom Bubanjom, Marijom Lazović i Jovom Čeprnićem, uz podršku fakulteta, prevashodno dekanke Svetlane Perović, prošle godine izgradili smo paviljon 'Canopée' ispred fakulteta, po našem projektu. Iako smo mi bili ti koji smo projektovali konstrukciju paviljona, takođe smo konstantno bili tu i pomagali pri izvođenju. Stekli smo iskustva i u toj sferi – realizaciji našeg projekta, i upoznali se sa poteškoćama sa kojim se svi iz naše struke svakodnevno susrijeću", rekla je Jana.

Jedan od glavnih ciljeva za predstojeći period joj je pisanje master rada nakon čega želi da upiše i doktorske studije, ali ne odmah, već nakon što stekne radno iskostvo i upozna se sa projektantskom praksom u Crnoj Gori.

"Sudeći da je to veliki izazov sam po sebi, trenutno je moj fokus na njemu. Svakog trenutka treba da započnem istraživanje, kojim ću se baviti cijele naredne godine", objašnjava ona.

Kako UCG navodi u saopštenju budućim generacijama uputila je sljedeće riječi.

"Samo naprijed. Arhitektonska stvarnost u našoj zemlji mora da se mijenja, a naš je zadatak da to učinimo", istakla je Dragaš.

Zaključila je da je na fakultetu stekla kolege, a prije svega prijatelje, sa kojima je sarađivala uspješno tokom školovanja, što vjeruje da će se nastaviti i nakon što svako od njih završi studije.

Bonus video: